Голови прикарпатських громад: ОДА не визначає чітких пріоритетів для фінансування відновлення місцевих доріг

В рамках засідання правління Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, що відбулось 13 серпня, голови прикарпатських громад виробили спільну позицію щодо відстоювання інтересів місцевого...

В рамках засідання правління Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, що відбулось 13 серпня, голови прикарпатських громад виробили спільну позицію щодо відстоювання інтересів місцевого самоврядування. Під час зібрання акцентувалась увага на налагодженні комунікації між територіальними громадами-членами Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» з облдержадміністрацією та обласною радою з метою відстоювання інтересів громад Прикарпаття, – повідомляє регіональне відділення АМУ.

Лідери прикарпатських громад запропонували щоквартально за участі голів ОДА та обласної ради проводити політичний діалог з народними депутатами України. зокрема у вересні – жовтні обговорити зміни та доповнення до законодавчих актів, які є пріоритетними для місцевого самоврядування.

Самоврядці наголосили на прозорих механізмах розподілу дорожньої субвенції для здійснення ремонтних робіт автомобільних доріг загального користування місцевого значення з урахуванням потреб громад. За словами голови Верховинської ТГ Василя Мицканюка, кошти субвенції переважно спрямовують на дороги місцевого значення, а не на вулиці і дороги комунальної власності у населених пунктах, як це передбачено Законом України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України». На думку лідерів громад, можна спостерігати високий рівень суб’єктивізму та непрозорості при розподілі субвенції з Дорожнього фонду на місцях.

Голови громад вважають, що ОДА не визначає чітких пріоритетів для фінансування відновлення місцевих доріг, зокрема забезпечення доступності освітніх та медичних послуг, а відтак не враховуються першочергові потреби громад на формування спроможних мереж закладів освіти та охорони здоров’я є приклади, коли створена опорна школа, до якої не відремонтована дорога і, як результат, батьки відмовляються віддавати дітей до цієї опорної школи.

Задля покращення стану справ у цій галузі правління пропонує облдержадміністрації визначити прозорі критерії розподілу субвенції на відновлення мережі доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах із врахуванням потреб громад, а також забезпечити розподіл 35 відсотків загального обсягу субвенції між відповідними бюджетами місцевого самоврядування залежно від протяжності вулиць і доріг комунальної власності відповідної адміністративно-територіальній одиниці.

Крім цього, голови громад вважають важливим прийняття законопроєктів №5442 та №5443 щодо охорони навколишнього природнього середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. З-поміж іншого, як наголосив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук, цими законопроєктами запропоновано зарахування 20 відсотків отриманого доходу від продажу мінеральної сировини, отриманої під час руслоочисних робіт, до місцевих бюджетів відповідно до місця виконання таких робіт. А це, вочевидь, сприятиме наповненню бюджетів територіальних громад.

Також на думку громад-членів Івано-Франківського регіонального відділення АМУ, потрібним є залучення громад до здійснення моніторингу реалізації будівельних робіт та включення представника Асоціації міст України в  комісію з відбору проєктів, які реалізуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в Івано-Франківській області.

Читайте також: Рятувальники визволили ногу жінки, яка застрягла в металевих елементах сходів

Категорії
Влада
Новини
Loading...