В Україні відзначають День Державного Прапора

У понеділок, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора. Свято встановлено «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з...

У понеділок, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора.

Свято встановлено «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з Указом Президента від 23 серпня 2004 року, передає Укрінформ.

У 2009 році було внесено зміни до цього указу, й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Серед прапорів Київської Русі переважав червоний колір – найбільш зручний для сигналізації під час бою. Однак національний (державний) прапор у його сучасному розумінні, можна вважати, з’явився під час існування козацької держави. Найвідоміший із гетьманських прапорів пов’язують з ім’ям Богдана Хмельницького (він був білого кольору). Поєднання синього і жовтого кольорів на національному прапорі можна спостерігати з середини ХІХ ст.

У час «весни народів» 1848 року Головна руська рада проголосила загальноукраїнським гербом старовинний герб князів Романовичів. Львівські землі та Руське воєводство зображали золотого лева, що спирається на скелю, на блакитному тлі. У цей же час згідно з геральдичними звичаями усталилися поєднання жовтої та синьої смуг на прямокутному полотнищі.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав українців з Днем Державного Прапора у Фейсбуці.

Символічно, що з десятків кольорів, які могли б стати нашою національною візитівкою, ми обрали своїми саме ці два: синій – колір небесної чистоти – та золотий – сяйво слави Божої, неначе прохаючи Всевишнього про Його Небесне заступництво, – зазначив Епіфаній.

Він нагадав, що вже у вівторок українці відзначатимуть урочисту дату – 30-річчя відновлення української Незалежності, а в понеділок увага прикута до одного з найбільших її символів – Державного Прапора, “синьо-жовтого полотнища, яке вже багато віків супроводжує українців у державницькій боротьбі”.

За його словами, князі, козаки та провідники Української Революції однаково шанували цей двоколірний стяг, і донині він супроводжує українців у найурочистіші моменти: з ним українці святкують свої найбільші державні свята, вболівають за наших спортсменів на Олімпіаді, а українські воїни на фронті бережуть та захищають його, подібно до святині.

З Божою підтримкою у 1991 році Українська держава відродилася через роки окупації, здобула незалежність, і над будинком парламенту замайорів наш синьо-жовтий стяг. Молімо Господа, аби Його благословення й надалі не покидало нашу державу, а ми мали змогу розбудовувати вільну Україну під рідними для нас кольорами Державного прапора. Слава Богу за все, – йдеться у дописі.

Категорії
Новини
Новини
Loading...