Тетянин день: традиції та прикмети

Традиційно 25 січня в Україні святкують Тетянин день, передає “ТСН”. Пов’язане це свято з православним днем пам’яті великомучениці Тетяни (Татіани) Римської, яка вважається покровителькою...

Традиційно 25 січня в Україні святкують Тетянин день, передає “ТСН”.

Пов’язане це свято з православним днем пам’яті великомучениці Тетяни (Татіани) Римської, яка вважається покровителькою студентів. Саме тому довгий час 25 січня святкували ще й День студента, хоча нині офіційне свято (Міжнародний день студента) 17 листопада. 

Тетянин день: хто така великомучениця Тетяна

Тетяна Римська народилася в багатій сім’ї. Її батько був таємним християнином, тому і доньку з дитинства навчав слову Божому. В юнацтві дівчина вирішила присвятити своє життя служінню Господу, а тому не вийшла заміж, а пішла до Храму. Вона була доброю та щиросердечною, допомагала бідним, в’язням, нещасним, а особливо — учням та всім, хто вчився.

В часи, коли жила Тетяна (а це було III століття) в Римі переслідували християн. Жінку та її батька схопили, кинули до в’язниці та довго катували. Намагались змусити поклонятися ідолам, відмовитися від віри. Та Тетяна вистояла, силою своєї молитви зуміла перемогти своїх ворогів. Тоді вони вбили її та разом з нею інших християн.

25 січня 1755 року в Російській імперії, до складу якої в той час входила територія України, відкрили Московський державний університет. І тому цей день вирішили зробити Днем студента. Сьогодні Україна разом з усім світом святкує цей день 17 листопада (Міжнародний день студента). Але студенти ще й досі люблять влаштовувати гучні вечірки та веселитися також і 25 січня.

День Тетяни 2022: народні традиції свята

З давніх-давен Тетянин день (День Тетяни) мав кілька назв: Тетяна Водохресна, Тетяна, Солниш, Бабин кут. У наших предків навіть існувало повір’я, пов’язане з 25 січня: “Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б’є, і хоровод веде!”.

На день Тетяни старші жінки пекли коровай у формі сонця. Цим вони запрошували світило поскоріше повернутися на небеса і покликати весну. Такі короваї прийнято було їсти всією сім’єю за святковим столом, щоб кожен отримав свій “шматочок сонця”.

Приготування короваю несло в собі особливий обряд, а тому існували навіть окремі народні традиції:

  • на хлібі з’явився горбочок — скоро життя налагодиться;
  • святковий коровай має рівну поверхню — життя буде розмірене і спокійне;
  • якщо коровай трішки підгорів — не сумували, а давали кірочку з’їсти незаміжній дівчині, тоді вона всі труднощі в житті переносила з легкістю;
  • якщо на короваї з’являлася тріщина — до сварок в сім’ї.

А незаміжні дівчата на день Тетяни майстрували оберіг з пір’я та ганчірок. Його потрібно було покласти за піч у будинку хлопця, який подобається. Вірили, що тоді він точно покличе заміж.

А ще наші предки вірили — дівчина, яка народилася в Тетянин день, обов’язково стане чудовою господинею.

День Тетяни: народні прикмети

В народі казали, що в Тетянин день “сонце повертає до літа, а зима – до морозів”. Тому намагалися прогнозувати, якою буде погода влітку та весною. Якщо в день Тетяни сонячно, то весна прийде рано і птахи скоро повернуться з вирію. А ось снігопад означав дощове і сире літо, поганий врожай.

Категорії
Культура
Новини
Loading...