Як легко організувати дистанційне навчання: поради психологині

Івано-Франківська область з 24 січня перейшла до «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Відтак, тут посилили карантин. А тому школи перейшли на дистанційну форму навчання. Попередньо...

Івано-Франківська область з 24 січня перейшла до «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Відтак, тут посилили карантин.

А тому школи перейшли на дистанційну форму навчання.

Попередньо термін «дистанційки» визначили до 7 лютого або до ухвалення окремого рішення, передає Фіртка.

Водночас за добу 28 січня на Прикарпатті зареєстрували 2 572 нові випадки захворювання на коронавірусну інфекцію, дев’ять прикарпатців померли. Ситуація невтішна, а це означає, що продовження посилених карантинних обмежень можливе і надалі.

Як полегшити дистанційне навчання для дитини.

Психологиня центру психологічної діагностики та реабілітації «Neuroflex» Олена Сєргєєва пояснює, найскладніше у дистанційному навчанні — вилучення із соціуму.

«Основний момент навчання — не шкільна програма, а соціальні навички. Адже, коли діти починають ходити до школи, то для них соціум стає таким середовищем, де формуються усі основні навички та уміння, які будуть потрібні в дорослому житті.

Саме тому за умови навчання онлайн вкрай важливо підтримувати соціальну комунікацію між однолітками. Зробити це можна у чатах, де діти обговорюватимуть домашні завдання, виконуватимуть роботу в малих групах».

За словами психологині, є діти, яким складно засвоювати інформацію через онлайн-конференції. 

«У таких випадках потрібно активно використовувати зворотний зв’язок: ставити додаткові питання, перепитувати, чи зрозумілий матеріал.

Раджу використовувати таку пропорцію: менше часу на викладання теорії, а більше на дискусії та обговорення матеріалу й основних завдань».

Наступна складність, на думку фахівчині, брак мотивації у дітей.

«Насправді, це відбувається досить закономірно, бо під час ізоляції та домашнього навчання, діти зазвичай перебувають в одному середовищі, і не відчувають певного різноманіття. Для людини дуже важлива наявність збагаченого середовища, а коли дитина навчається вдома, то вона стикається з тим, що переважно її середовище однакове, одноманітне.

Шлях до школи, поїздки громадським транспортом, спілкування з друзями у школі, зміна кабінетів між уроками — усе це робить великий внесок у підтримання наших навчальних та мотиваційних процесів.

Моя порада — чіткий розклад, де враховані навчання, домашні завдання, різні активності поза межами квартири, прогулянки та руханки, обов’язково виділений час для відпочинку».

Як зазначила Олена Сєргєєва, якщо оцінки погіршились, треба розібратись, що їй дається складніше та допомогти у цьому, а не карати дитину.

«На фоні ізоляції дуже часто виникають лінощі, адже маємо проблему із мотивацією, але на рівні підліткової свідомості дуже складно зрозуміти, у чому ж саме проблема. А коли батьки ще й тиснуть, це тільки додає стресу й мозок перемикається у режим виживання».

Читайте також: За ніч у Карпатах випало близько 15 см снігу. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...