У Франківську передчасно пішов з життя видатний хірург Михайло Шевчук

Сумна новина надійшла із обласного осередку асоціації хірургів України. Відійшов у вічність доктор медичних наук, професор ІФНМУ, Заслужений діяч науки і техніки України, почесний...

Сумна новина надійшла із обласного осередку асоціації хірургів України.

Відійшов у вічність доктор медичних наук, професор ІФНМУ, Заслужений діяч науки і техніки України, почесний голова Івано-Франківського осередку асоціації хірургів України, лікар-хірург Шевчук Михайло Григорович.

«Ми завжди будемо Його пам’ятати як висококваліфікованого фахівця, колегу, який завжди прийде на допомогу, оптиміста, виключно порядну, щиру і чесну людину, талановитого педагога, відомого лікаря, видатного вченого, який зробив вагомий внесок у розбудову медичної науки та освіти», – йдеться у повідомленні медиків.

Про час та місце похорону повідомимо пізніше.

272909096 968520080756699 4140449997241718296 n

Михайло Григорович Шевчук народився 14 квітня 1935 р. в с. Верхня Калуського району Івано-Франківської області. У 1951 р. закінчує Калуську середню школу № 1. Навчання припало на неймовірно тяжкі воєнні і повоєнні роки.

У 1958р. він з відзнакою закінчив Івано-Франківський медичний інститут і вирішив пов’язати своє життя з хірургією. Проте, шлях до опанування професії був нелегкий, оскільки на наукову роботу на клінічні кафедри в той час не рекомендували без відповідного стажу. Щоб глибоко освоїти професію хірурга, у 1958—1961 рр. М. Г. Шевчук навчається в аспірантурі на кафедрі анатомії Івано-Франківського медичного інституту. У 1962 р. захистив кандидатську дисертацію, з 1962 по 1964 р. працював асистентом тієї ж кафедри.

Маючи непереборне бажання працювати практичним хірургом, М. Г. Шевчук полишив роботу в Інституті із 1964 по 1969 р. працював ординатором хірургічного відділення Другої міської клінічної лікарні Івано-Франківська, продовжуючи працювати над докторською дисертацією, яку захистив у 1970 р. Після отримання диплому доктора медичних наук був обраний асистентом кафедри загальної хірургії Івано-Франківського медичного інституту. У 1971 р. — переведений на посаду професора кафедри госпітальної хірургії, у 1973 р. — затверджене наукове звання професора.

З 1974 по 1977 р. М. Г. Шевчук обіймає посаду професора кафедри загальної хірургії, з 1977 по 2005 р. — завідувача кафедри госпітальної хірургії Івано—Франківської державної медичної академії. Під керівництвом М. Г. Шевчука інтенсивного розвитку отримала хірургія органів травлення, зокрема, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, стравоходу, органів середостіння; вдосконалені і впроваджені в практику різні реконструктивні та органозберігальні операції з приводу виразкової хвороби та її ускладнень, захворювань позапечінкових жовчних проток, органів грудної порожнини. За ініціативи і безпосередньої участі Шевчука на Прикарпатті впроваджена ендоскопічна та мініінвазивна хірургія.

Маючи добру теоретичну і практичну підготовку лікаря—хірурга, М. Г. Шевчук успішно здійснював складні оперативні втручання на органах грудної та черевної порожнин. Професор є автором 334 наукових робіт, в тому числі 14 монографій і навчальних посібників, зокрема, підручника “Сестринська справа”, був співавтором підручника “Шпитальна хірургія”. Під його керівництвом захищені 4 докторські та 11 кандидатських дисертацій.

У 1994 р. професору М.Г. Шевчуку присвоєно звання заслуженого діяча науки і техніки України. Він нагороджений орденом “Знак Пошани”, значком “Відмінник охорони здоров’я”. Педагогічна діяльність професора М. Г. Шевчука охоплює високопрофесійні лекційні курси для студентів 5-го та 6-го курсів, а також значну роботу з підвищення професійної кваліфікації хірургів Прикарпаття.

Професор М. Г. Шевчук також був членом правління Асоціації хірургів України. Протягом багаторічної лікувальної та педагогічної діяльності професор він не лише сформував наукову школу хірургів Прикарпаття – він підготував цілу плеяду висококваліфікованих хірургів-практиків, які розвивають і втілюють у життя розробки та концепції свого Вчителя.

Читайте також: Помер 22-літній водій, який спричинив ДТП з трьома авто у Франківську

Категорії
Життя
Новини
Loading...