До Івано-Франківська прибули перші три евакуаційні рейси з Київщини

Як повідомляє заступник міського голови Микола Вітенко, вдалося вивезти 62 жінок і 39 дітей. Частина людей з Києва, але більшість — з Бучі, Ірпеня...

Як повідомляє заступник міського голови Микола Вітенко, вдалося вивезти 62 жінок і 39 дітей. Частина людей з Києва, але більшість — з Бучі, Ірпеня та інших гарячих точок.

— Скоординувавшись, ми змогли організувати безпечну посадку і доставку цих людей. Потрібно допомагати один одному. Ми єдиний народ єдина держава, і ми разом у цій війні, — прокоментував Микола Вітенко.

Спочатку евакуйованих осіб нагодували та розмістили на ночівлю у двох школах. Після цього будуть шукати умови для більш тривалого проживання, інформує сайт міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

П.Микола зауважує, що під час планування маршруту враховували час комендантської години, час перевірки на блокпостах, враховувати безпечність кожної конкретної дороги. Втім, маршрут постійно коригувався. Тож при самостійній евакуації радить координуватися з людьми, які їхали маршрутом напередодні та звертатися в київський координаційний центр, щоб не ризикувати своїм життям.

«Поки їхали, кожен удар здавався вибухом», — діляться евакуйовані особи.

Мешканка Пісківки (неподалік від Бородянки) Лілія втекла з трьома дітьми, коли почали бомбити село. Але опинившись у безпеці, не втрачає оптимізму:

— Надіємося, що скоро переможемо і вернемось додому. І все буде добре.

А от у Галини з Києва дома лишилося дочка-лікар та чоловіки, що захищають Київ. Приїхала до Франківська з трьома внуками та невісткою. Боялися за дітей, бо окупанти піддають бомбардуванням навіть дитячу лікарню Охмадит.

Заступник директора Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Світлана Пашкевич розповідає, що місто розширює кількість закладів, які можуть прийняти людей, щоб їм було комфортно і зручно. Окрім шкіл, що вже долучилися до ініціативи, наразі готові приймати евакуйованих ще мінімум 6 закладів освіти.

Директорка одного з ліцеїв, в який переселили людей, зауважує, що жителі громади дуже активно долучилися до облаштування прихистку. Знесли все, що могли: матраци, постільну білизну, рушники, засоби гігієни, овочі, харчі.

— Це найменше, що ми можемо для них зробити, — говорить п. Олеся.

Міський голова Руслан Марцінків відзначив, що через великий потік людей, у громаді задіять всі необхідні площі для розміщення. Адже евакуаційні рейси з водіями-добровольцями та заступником міського голови на чолі, будуть їхати щоденно.

Розуміємо яка важка зараз ситуація, тож будемо продовжувати цю роботу. Є співпраця з київською міською владою, з якою ми це організовуємо. Розуміємо, що розміщення в закладах освіти – це тимчасово, але тут можна переночувати, харчуватися, працює система опалення, облаштовуємо душові. Тобто є мінімальні умови, щоб десь перебути той час, поки ми підшукаємо більш прийнятне житло, – заявив міський голова.

Читайте також: У Калуші жителька Ірпеня народила донечку

Категорії
Місто
Новини
Loading...