Посівна під час війни: прикарпатських аграріїв просять вирощувати більше круп’яних культур та овочів

На Івано-Франківщині стартувала посівна кампанія. Аграрії підживили озимину і сіють ранні зернові: ярі та олійні культури. Цієї весни господарників закликають збільшити обсяги вирощування круп’яних...

На Івано-Франківщині стартувала посівна кампанія. Аграрії підживили озимину і сіють ранні зернові: ярі та олійні культури. Цієї весни господарників закликають збільшити обсяги вирощування круп’яних культур та овочів.

Про те, як триває посівна, в етері Українського радіо Карпати розповів директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної військової адміністрації Іван Андріїшин.

“Спілкувалися з аграріями, і на сесії обласної ради були заклики про розширення площ посіву круп’яних культур. Це — ярі пшениця, ячмінь, овес, гречка. Також просили вирощувати більше овочів: буряка, картоплі, моркви, капусти”, — розповів Іван Андріїшин.

З тим, що зараз треба подбати про овочевий набір, погоджується голова комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій Орися Книшук. А ось дефіциту круп’яних культур, з її слів, в Україні не мало б бути, пише Суспільне

“До повномасштабного вторгнення Україна виробляла учетверо більше, ніж споживала. Круп’яних культур було вдосталь. Крім того, експорт, на який орієнтований сільськогосподарський бізнес, через воєнні дії не відбувся. Порти у Миколаєві, Одесі, Маріуполі заблоковані, тому великі залишки продуктів зараз зберігаються в аграріїв. З цим проблем не буде”, — каже Орися Книшук.

Попри це у фермерському господарстві “Прометей”, роботою якого опікується Орися Книшук, збільшать посіви гречки. Круп’яну культуру планують сіяти двічі. Також подбають про вирощування цибулі та овочів борщового набору.

Господарювати аграріям, за словами Івана Андріїшина, допомагає уряд.

“В аграріїв є можливість отримувати кредити під нуль відсотків річних для закупівлі матеріально-технічних ресурсів. Також скасували акциз на пальне і зменшили податок на додану вартість — з 20% до 7% на його закупівлю”, — розповів Іван Андріїшин.

Категорії
Життя
Новини
Loading...