Нам бракує рішучих кроків у питанні Московського патріархату, – Марцінків

Від початку повномасштабної війни Українська православна церква, що належить до російської церкви, втратила понад сотню парафій – офіційно відомо про перехід до Православної церкви...

Від початку повномасштабної війни Українська православна церква, що належить до російської церкви, втратила понад сотню парафій – офіційно відомо про перехід до Православної церкви України 134 парафій.

Частина з них перейшла лише громадою, без настоятелів — ті не підтримали рішення парафіян.

Про свою готовність перейти до ПЦУ нещодавно заявляла і франківська громада храму Різдва Христового, що на вулиці Довженка. Але наразі питання залишалось відкритим, хоч парафія і звернулася з відповідними документами до обласної військової адміністрації, пишуть Версії.

“Тема Московського патріархату для них зараз табу. А я вважаю, що це неправильно, і про це постійно говорю. Нам бракує рішучих кроків. Переконаний, якби ми зробили з Московським патріархатом порядок ще 10-15 років, то не втратили б стільки українських територій”, – розповів в інтерв’ю Укрінформу міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

В Україні вже є прецедент, коли місцева влада забороняла “московський патріархат. Зокрема, 3 травня міський голова Конотопа Артем Семеніхін підписав розпорядження про заборону діяльності УПЦ Московського Патріархату на території громади. Він підкреслив, що вирішив заборонити діяльність Церкви ворожої держави через загрозу національній безпеці України та висловив переконання, що таке рішення сприятиме консолідації громади та припинить пропаганду РФ у Конотопі.

“Таке розпорядження не несе юридичної сили. Ми закрили церкву Московського патріархату на Чорновола за рішенням суду, як би нам не було важко його отримати. Тепер все залежить від військової адміністрації. Громада Московського патріархату (церква на вулиці Довженка. – авт.) виявила бажання перейти до Православної церкви України. Громада зібрала документи і, відповідно до закону, звернулася до обласної державної адміністрації. Там упродовж 10 днів мали видати рішення про реєстрацію або мотивовану відмову. Нічого немає вже чотири тижні… Для мене це дивно. Як і чути з трибуни українського парламенту, що питання Московського патріархату не на часі. Але є закон і, я думаю, ми це питання тут доб’ємо, бо ми пішли не силовим шляхом, а правильним”, – додав Руслан Марцінків.

Категорії
Життя
Новини
Loading...