Жителям Івано-Франківська у липні прийде ще одна платіжка за воду

З 1 липня жителі Івано-Франківська отримають ще одну платіжку від “Івано-Франківськводоекотехпрому”. У ній буде плата за “небаланс” — різницю між показниками внутрішньобудинкового лічильника та...

З 1 липня жителі Івано-Франківська отримають ще одну платіжку від “Івано-Франківськводоекотехпрому”. У ній буде плата за “небаланс” — різницю між показниками внутрішньобудинкового лічильника та суми показників квартирних пристроїв.

Про це кореспондентці Суспільного розповів генеральний директор підприємства Віталій Савенко.

За його словами, на різницю впливатиме клас лічильників, крадіжка води, протікання внутрішньобудинкових мереж та квартирний лічильник старого зразка.

Жителям Івано-Франківська у липні прийде ще одна платіжка за воду. Що це означає

“Для правильності зведення “небалансу” потрібно, щоб споживачі вчасно подавали показники приладів обліку. Також треба, щоб люди у певний період перевіряли прилади обліку, не споживали воду позаобліково. І одне з останніх побажань — проводити вчасно оплату за надану послугу”, — розповів Віталій Савенко.

Жителям Івано-Франківська у липні прийде ще одна платіжка за воду. Що це означає

Закон “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” набрав чинності 1 травня. Однак оновлені платіжки франківці отримають за червень. За словами начальника управління обліку та реалізації послуг “Івано-Франківськводоекотехпрому” Олександра Перестюка, суми для споживачів будуть різні.

“Якщо у будинку всі квартири обладнані приладами обліку, то ця різниця лягатиме пропорційно до відсотка “небалансу” між усіма мешканцями цього дому відповідно до кількості спожитої води по їхньому квартирному лічильнику. Хто спожив 10 м³ води, тому буде більше нараховано, хто — 3 м³ води, то тому — менше. Якщо у будинку є хоча б одна квартира, яка не має квартирного лічильника, то увесь “небаланс”, вся різниця лягає на ту квартиру”, — пояснив Олександр Перестюк.

Жителям Івано-Франківська у липні прийде ще одна платіжка за воду. Що це означає

Франківка Ольга Сумнікова живе у приватному будинку. Жінка розповідає, що у неї є маленька дитина, тому води упродовж місяця витрачає багато. Каже, в середньому платить за послуги водоканалу приблизно 250 грн. Перед уведенням нового платежу, каже Ольга Сумнікова, потрібно чітко встановити обов’язки сторін.

“Наприклад, можна одразу не ремонтувати поломку, а чекати, поки багато води витече, а потім стягувати за це гроші. Але треба робити так, щоб був обов’язковий термін на ремонт. І якщо не було відремонтовано, то не платити ніякі гроші”, — говорить Ольга Сумнікова.

Жителям Івано-Франківська у липні прийде ще одна платіжка за воду. Що це означає

До нового платежу ставиться негативно франківка Людмила. Жінка каже, що її пенсії недостатньо на прожиття.

“У такий час, я вважаю, це — не те, що безглуздо, це — просто блюзнірство. Абонентську плату “проковтнули”, 25 грн – це не копійки. Це — 2 м³ води, а ще — каналізація. Це – 4 м³. Порахуйте”, — сказала франківка.

Гендиректор “Івано-Франківськводоекотехпрому” Віталій Савенко додав, що борги населення перед підприємством зараз становлять 58 млн грн.

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...