В Івано-Франківську шукають патронатних вихователів і прийомних батьків

В Івано-Франківській громаді вперше за останні три роки утвориться нова прийомна сім’я. Наразі відбувається оформлення документів. Це буде 10 прийомна сім’я в територіальній громаді,...

В Івано-Франківській громаді вперше за останні три роки утвориться нова прийомна сім’я. Наразі відбувається оформлення документів.

Це буде 10 прийомна сім’я в територіальній громаді, розповіла начальниця міської служби у справах сім’ї Ірина Рохман, пишн Суспільне.

За її словами, досі в Івано-Франківській громаді було дев’ять прийомних сімей, в які влаштували дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Також в області є один дитячий будинок сімейного типу.

“За період повномасштабної війни у нашій громаді утворилася ще одна патронатна сім’яВсього у нас зараз їх є п’ять. У них ми тимчасово влаштовуємо дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Після цього повертаємо дітей до біологічних батьків або, готуємо документи на позбавлення їх батьківських прав”, — каже Ірина Рохман.

Наразі, за словами начальниці міської служби у справах сім’ї, у патронатних сім’ях Івано-Франківської громади виховується троє дітей. Від початку року таких було п’ятеро. Однак двоє дітей, матір яких позбавили батьківського піклування, наразі перебувають у сім’ї кандидатів на їх усиновлення.

Патронатні сім’ї — це нова сімейна форма влаштування дітей, яка в нашій міській територіальній громаді впроваджується другий рік поспіль, говорить Ірина Рохман. Охочих їх створити є зажди більше, ніж тих, хто може це зробити. Адже, щоб бути патронатною сім’єю, потрібно пройти навчання з дев’яти курсів.

“Під час навчання психолог працює з кандидатом у патронатні вихователі та з його помічником. Опісля цього фахівець дає висновок, чи можуть вони стати вихователями. Складність у тому, що за цей час і вихователь з помічником, і діти звикають одне до одного. А це ж форма, яка передбачає тимчасове перебування та повернення дитини у біологічну сім’ю, у прийомну, або ж її усиновлюють”, — пояснює Ірина Рохман.

З її слів, до початку повномасштабної війни дитина могла перебувати у патронатній сім’ї три місяці, максимум – пів року. Наразі зміни, які внесені до постанови щодо влаштування дітей до патронату, дають можливість перебувати їй у сім’ї патронатного вихователя понад пів року. У прийомній сім’ї дітей виховують до повноліття.

Ірина Рохман каже, на сьогодні франківська громада має потребу влаштувати у сімейні форми виховання 15 дітей, які позбавлених батьківського піклування і сиріт. Вони перебувають на повному державному забезпеченні.

Загалом на обліку у міській службі у справах дітей перебуває 172 сиріт і позбавлених батьківського піклування і 123 дитини у складних життєвих обставинах. Тож потреба у прийомних батьках і патронатних вихователях є постійно.

“Цього тижня двох дітей взяли на облік. Їх забрали з сім’ї та направили до центру соціально-психологічної реабілітації. Але ми знаємо, що діткам найкраще у сім’ї. “, — розповідає Ірина Рохман.

Патронатні вихователі зобов’язані не змінювати садочок, школу чи гуртки, які відвідувала дитина, каже Ірина Рохман. Тобто, дитина живе у патронатного вихователя, але не змінює середовище спілкування, продовжує повноцінно вчитися, має дозвілля.

“Часто ми зустрічаємося із випадками, коли діти, влаштовані у такі сім’ї, засинають з печивом чи хлібчиком під подушкою, бо переживають, а чи буде завтра, що їсти. А, зазвичай, вже після тритижневого перебування у сім’ї, дитина заспокоюється і звикає”, — розповідає Ірина Рохман.

Начальниця міської служби у справах сім’ї каже, що на відміну від прийомних батьків, патронатний вихователь не повинен бути працевлаштованим, адже міська рада укладає з ними тристоронній договір і держава виплачує зарплату. На сьогодні ця сума сягає приблизно 12 тис. грн на місяць.

Окрім того, на кожну дитину держава виплачує допомогу у розмірі 2,5 прожиткових мінімумів, а якщо дитина має інвалідність — 3,5 прожиткових мінімумів. Такі ж щомісячні виплати допомоги на дітей отримують і прийомні батьки.

Ті, хто хоче взяти дитину у свою сім’ю, можуть звернутися до служби у справах дітей або зателефонувати за номером 050 33 79 497.

Категорії
Новини
Новини
Loading...