“За день можемо випрати до 30 кг”. Як і хто може в Івано-Франківську скористатися соціальною пральнею

В Івано-Франківську з часу відкриття соціальної пральні, 3 серпня, майже 40 людей скористалися її послугами. Безоплатну пральню облаштував благодійний фонд “Карітас Івано-Франківськ” для переселенців...

В Івано-Франківську з часу відкриття соціальної пральні, 3 серпня, майже 40 людей скористалися її послугами. Безоплатну пральню облаштував благодійний фонд “Карітас Івано-Франківськ” для переселенців та людей уразливих категорій. Про це Суспільному розповіла працівниця пральні Мирослава Томішак.

З її слів, прати речі приносять здебільшого вимушені переселенці.

“За день ми можемо прийняти одяг та постільну білизну від п’ятьох-шістьох людей. Кожен за один раз може принести 5 кг речей. Маємо три пральні машинки та три сушарки. За день можемо випрати до 30 кг. Люди звертаються щодня. Переважно — це переселенці, менше місцевих”, — розповідає Мирослава Томішак.

Зі слів жінки, пральня працює щодня з 10:00 до 17:00, окрім вихідних. Речі приймають з 10:00 до 12:00, а після 15:00 віддають чистими та висушеними.

"За день можемо випрати до 30 кг". Як і хто може в Івано-Франківську скористатися соціальною пральнею

У соціальній пральні можна випрати постільну білизну, рушники, дорослий та дитячий одяг. Не приймають спідню білизну, шкарпетки, ковдри, покривала та подушки.

“Найчастіше якраз і приносять постіль, оскільки її прати важко. Багато є і дитячих речей. Люди дуже задоволені, дуже дякують. Кажуть, що для них це — порятунок і велика допомога. Особливо для мам, які мають багато дітей, і для яких прання є щоденним. Вони дуже раді”, — каже Мирослава.

Як розповіла Суспільному виконавча директорка благодійного фонду “Карітас Івано-Франківськ” Наталія Козакевич, соціальна пральня є безоплатною. Скористатися нею можуть, окрім вимушених переселенців, жителі територіальної громади, які потребують допомоги.

“Ми побачили, що багато людей, які вимушено приїжджали до нас у громаду, не мали можливості випрати одяг. Відповідно, ми подали певне клопотання до міського голови й отримали в оренду приміщення на 268 м². У ньому, крім пральні, розміщений Центр прийому вимушених переселенців, — каже Наталія Козакевич. — Соціальна пральня доступна й для одиноких людей похилого віку, багатодітних сімей, безхатьків і тих, які проживають у будинках нічного перебування”.

За її словами, одна людина може скористатися послугами соціальної пральні двічі на місяць і випрати 10 кг одягу. Для цього потрібно зареєструватися за телефонами “гарячої” лінії “Карітас Івано-Франківськ”: +380 96 309 8598 або +380 66 557 0293.

Категорії
Новини
Новини
Loading...