Епідеміологи в Івано-Франківський області попереджають про спалах дифтерії

У зв’язку із реєстрацією випадків захворювання на дифтерію в сусідній Львівській області, епідеміологи ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» нагадують, що: Пише Голос-Інфо з посиланням на...

У зв’язку із реєстрацією випадків захворювання на дифтерію в сусідній Львівській області, епідеміологи ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» нагадують, що:

Пише Голос-Інфо з посиланням на  Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Шляхи передавання інфекції Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Симптоми дифтерії Інкубаційний період дифтерії становить 2–10 днів.

Захворювання на дифтерію може мати такі прояви: • біль у горлі; • підвищена температура, лихоманка; • набряк слизової оболонки ротоглотки; • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу; • набряк шиї; • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Виділяють різні форми захворювання Дифтерія носа: серозно-геморагічні, гнійні чи гнійно-геморагічні виділення з носа, незначне поширення фібринозних плівок (в основному перетинка носа); зрідка — загальні симптоми.

Дифтерія глотки: найчастіша форма; неприємний запах з рота, біль у горлі, труднощі під час ковтання, слинотеча, збільшені болючі регіональні лімфатичні вузли, у тяжких випадках — масивний набряк м’яких тканин шиї (bull neck, бичача шия). У пацієнтів з обструкцією дихальних шляхів — участь допоміжних дихальних м’язів, інколи ціаноз. Існує ризик аспірації відірваних фрагментів фібринозних плівок і асфіксії. Фібринозні плівки, спочатку білі, потім сіро-коричневі, з’являються впродовж 2–3 днів, укривають піднебінні мигдалики, задню стінку глотки, м’яке піднебіння; слизова оболонка глотки незначно гіперемована і набрякла.

Дифтерія гортані і трахеї: як правило, внаслідок поширення процесу з глотки; фібринозні плівки і набряк слизової оболонки спричиняють звуження просвіту дихальних шляхів. Симптоми: захриплість, афонія, дзвінкий «гавкаючий» кашель, задишка.

Дифтерія шкіри: раньова інфекція; хронічна виразка, яка не гоїться, вкрита брудно-сірим нальотом або заповнена некротичними масами, зрідка — симптоми системної дії токсину.

Дифтерія може вражати й інші органи: кон’юнктиву, вухо, піхву, пряму кишку.

Лікування дифтерії Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару. Головним у лікуванні всіх форм дифтерії (крім бактеріоносійства) є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки (ПДС), яка пригнічує дифтерійний токсин у крові.

Щоб запобігти розповсюдженню хвороби, потрібні раннє виявлення хворого, його ізоляція та лікування, а також виявлення та санація бактеріоносіїв.

Профілактика дифтерії Попередити розвиток небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, і ревакцинації дорослих кожні 10 років.

За календарем профілактичних щеплень вакцинацію проти дифтерії і правця роблять: • дітям у 2, 4, 6 та 18 місяців – вакциною, яка має захистити від дифтерії, правця й кашлюка. Для цього використовують вакцини АаКДП (з ацелюлярним, тобто безклітинним, кашлюковим компонентом) або АКДП (з цільноклітинним кашлюковим компонентом). • дітям у 6 років, які мають ревакцинуватись щепленням АДП (без кашлюкового компонента); • дітям у 16 років, дорослим у 26 років і кожні 10 років після цього потрібна ревакцинація АДП-м (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів).

Нагадуємо, що в умовах військового стану, імунізація — найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків.

Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії (правця), наявність якого практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та допомагає зменшити захворюваність.

Вакцинація відбувається у кабінетах щеплень дільничних поліклінічних закладів безкоштовно.

Ваше здоров’я у Ваших руках – бережіть його!

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...