Про виплати військовослужбовцям: детально

Виплати для військовослужбовців у Івано-Франківську продовжуються. Ще минулого року у місті запровадили ряд програм для військових, які боронять нашу країну. Серед програм є компенсація...

Виплати для військовослужбовців у Івано-Франківську продовжуються. Ще минулого року у місті запровадили ряд програм для військових, які боронять нашу країну. Серед програм є компенсація на лікування пораненим, гроші для родин загиблих, одноразова виплата за комунальні послуги для військових без статусу УБД тощо. Детальніше про усі грошові виплати з міського бюджету для захисників і захисниць читайте у статті. 

43-річний франківець Василь Федик – військовослужбовець 109-ї гірсько-штурмового батальйону ЗСУ. Отримав поранення 18 липня 2022 року у районі Спірного Донецької області. Після операції з видалення уламка, повернувся до Івано-Франківська на реабілітацію. Про виплати військовим від громади дізнався від побратимів. Спочатку оформив заяву через ЦНАП на виплату за поранення. Отримав 20 тисяч гривень. До роковин повномасштабного вторгнення таку ж суму отримав ще. 

«Опісля поранення, коли я вже прибув до Івано-Франківська, мені друг мій скинув таку ссилку від пана Марцінківа, від нашого голови, що відповідно надається допомога пораненим, після контузій, після важкого, легкого поранення надається фінансова допомога. Звичайно, я звернувся і буквально за два тижні, навіть, може, і не було два тижні, як я отримав грошову підтримку. Я не очікував, що це так швидко все пройде. Це не така глобальна сума, але все рівно, мені дуже допомогло. Це була велика несподіванка, коли мені на картку приходить 20 тисяч знову. Взагалі-то я не знав. Було дуже приємно. І пізніше я дізнався, що це знову від пана Марцінківа. Я дуже вдячний, особливо від побратимів, що в нас є така підтримка, і в нас є такий голова», – каже військовослужбовець 109 гірсько-штурмового батальйону ЗСУ Василь Федик. 

24-річний Віктор Царицанський приїхав до Івано-Франківська після поранення, яке отримав неподалік Курахово. За те, що витягнув пораненого побратима з-під обстрілів, кулеметник 72 бригади імені Чорних запорожців нагороджений відзнакою міського голови «За честь і звитягу». У час своєї реабілітації Віктор Царицанський вирішив також подати заяву, бо через поранення може отримати виплату від громади. Хлопець каже, для військових – це хороша підтримка. 

«Це приємний бонус для військовослужбовців. Відчувають підтримку від влади. Це необхідно. Як від волонтерів, так і від влади потрібна підтримка. Чим буде міцніший тил, тим швидше ми будемо наближатися до перемоги», – переконаний військовослужбовець 72 бригади імені Чорних запорожців Віктор Царицанський. 

За словами директора Департаменту соціальної політики Василя Семанюка, військові з Івано-Франківська, які отримали під час виконання бойових завдань, можуть отримати виплати на лікування від 10-ти тисяч гривень, залежно від тяжкості поранення.  

«Виплати почались з минулого року. Зокрема в нас є виплата хлопцям, які отримали поранення, одноразова виплата. Зараз якраз у зв’язку ще з річницею всі, хто отримав, поранений і раніше ще отримав виплати, зараз також матиме виплату в сумі 20 тисяч гривень. Вже 165 людей отримали їх. Минулого четверга було проголосовано на виконкомі, сьогодні також 65 чи 66 вже проголосовано. Тому, якщо далі люди будуть звертатися, вони також отримають ці виплати», – розповідає директор Департаменту соціальної політики Василь Семанюк. 

Окрім того, військовослужбовці, які не мають статусу учасника бойових дій, відповідно не користуються пільгами на оплату комунальних послуг, можуть отримати одноразову допомогу в розмірі 3 тисяч гривень. Також діткам військовослужбовців на День народження передбачена одноразова виплата у розмірі 500 гривень. А віднедавна діткам з багатодітних сімей військовослужбовців, дітям, які мають інвалідність і батько чи мати обороняють країну, місто виплачуватиме 2 тисячі гривень з нагоди Дня народження. Таку ж одноразову виплату 2 тисячі гривень отримають діти, батько чи мати яких загинули під час виконання бойового завдання. 

 «Кожен, хто є на фронті, повинен розуміти, що є опіка з боку громади і не дай Боже щось стається, чи поранення, не дай Боже, смерть, громада завжди підтримає, і громада буде опікуватися рідними, громада прийде на допомогу. Тому Івано-Франківськ – соціально відповідальна громада і для наших захисників є понад 12 програм, які сьогодні функціонують для того, щоби допомогти і показати, що той, хто захищає нашу країну, завжди буде оцінений громадою і завжди буде вдячність всіх жителів Івано-Франківська. Окрім фінансової допомоги в нас ще є велика програма вшанування  – це відзнака «За честь і звитягу», міська нагорода «Почесні громадяни Івано-Франківська», це різні подарунки іменні, це різні відзнаки. Ми стараємось, щоби відзначити різними нагородами наших Героїв», – розповів Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

У разі загибелі військовослужбовця на фронті, місто виділяє родині загиблих одноразову виплату у розмірі 100 тисяч гривень. Додатково також щомісячні виплати родичам загиблих у розмірі прожиткового мінімуму. 

Категорії
Гроші
Новини
Loading...