У Франківську хочуть підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення на 12%

З 1 квітня 2023 року в Івано-Франківській громаді на 12% планують збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення. Ціни на комунальні послуги піднімуть через те,...

З 1 квітня 2023 року в Івано-Франківській громаді на 12% планують збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення. Ціни на комунальні послуги піднімуть через те, що теперішні тарифи не покривають усіх витрат.

Про це в ефірі Суспільного повідомив міський голова Руслан Марцінків.

За його словами, останній раз тарифи на водопостачання та водовідведення переглядалися у 2021 році. З цей час подорожчала вартість електроенергії, пально-мастильних матеріалів, збільшилася мінімальна заробітна плата, що й зумовлює підвищення тарифів.

“До того ж ми брали кредит у Європейському банку реконструкції та розвитку на відновлення системи очисних споруд. І сьогодні у нас вода очищається методом іонізації, а не хлоризації, як раніше. І саме в тарифи входить також погашення цього кредиту”, — каже Руслан Марцінків.

Саме тому, говорить міський голова, у громаді планують підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення з 1 квітня 2023 року.

“Я розумію, що підняття тарифів — недобре, але це — вимушений крок. Невчасне підняття тарифів призводить до збитків і до нарахування зайвих пені та штрафів. Тобто, якщо зараз тариф на водовідведення — 19,50 грн за кубометр, якщо за воду — 25,60, то це плюс ще 12%. Це — на першому етапі, з 1 квітня. Однак цей тариф все одно буде збитковим, він не покриє всіх витрат. Тому будемо з міського бюджету спрямовувати деякі видатки, зокрема на покриття кредиту Європейському банку”, — говорить Марцінків.

У березні 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, планує розглянути питання про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для 33 підприємств, серед яких і водоканал Івано-Франківської громади, інформують на сайті нацкомісії.

Згідно з інформацією наразі опрацьовується можливість встановлення нових тарифів двома етапами: з 1 квітня та з 1 липня 2023 року.

Ймовірність підняття тарифів НКРЕКП анонсувала ще в грудні 2022 року.

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...