Британія передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow — Воллес

Велика Британія передала Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow перед очікуваним контрнаступом. Про це повідомив міністр оборони Сполученого королівства Бен Воллес депутатам у Палаті...

Велика Британія передала Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow перед очікуваним контрнаступом.

Про це повідомив міністр оборони Сполученого королівства Бен Воллес депутатам у Палаті громад.

“Сьогодні я можу підтвердити, що Великобританія дарує Україні ракети Storm Shadow. Це звичайний високоточний удар на великій відстані. Передача цих систем зброї дає Україні найкращий шанс захистити себе від безперервної жорстокості Росії, особливо від навмисного нападу на українську цивільну інфраструктуру, що суперечить міжнародному праву. Україна має право на захист від цього”, — сказав він

Раніше CNN з посиланням на кількох західних високопосадовців повідомив про передачу Україні ракет Storm Shadow.

Одне з джерел телеканалу зазначило, що Британія отримала запевнення від українського уряду, що ці ракети будуть використовуватися лише в межах суверенної території України, а не на території Росії. Офіційні особи Великої Британії часто робили публічні заяви, в яких називали Крим суверенною територією України, описуючи його як “незаконно анексований”, зазначає CNN.

Ракета Storm Shadow є “справжньою зміною правил гри з погляду дальності дії”, – сказав американський військовий високопосадовець. Він зазначив, що ракета надає Києву можливості, про які він просив з самого початку війни.

CNN зазначає, що це не перший випадок, коли Британія пішла далі США в зброї, яку вона готова надіслати Україні. Лондон був першим союзником, який оголосив, що надсилає сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши поставити 14 танків Challenger 2, перш ніж США оголосили, що невдовзі після цього нададуть танки M-1 Abrams .

Storm Shadow — це крилата ракета великої дальності зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. З дальністю стрільби понад 250 км. Це трохи менше за 185-мильну здатність армійських тактичних ракетних систем “земля-земля” (ATACMS) американського виробництва, про які Україна давно просила.

Ракети Storm Shadow можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і мають радіус дії, щоб завдати ударів углиб окупованих Росією територій України.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...