Під час розкопок у центрі Франківська натрапили на залишки легендарної Галицької Брами. ФОТО

Під час виконання земельних робіт в середмісті Івано-Франківська виявили фрагменти фортифікаційних конструкцій. Найімовірніше, йдеться про легендарну зниклу Галицьку брама, яка була однієї із трьох...

Під час виконання земельних робіт в середмісті Івано-Франківська виявили фрагменти фортифікаційних конструкцій. Найімовірніше, йдеться про легендарну зниклу Галицьку брама, яка була однієї із трьох міських брам Станіславівської фортеці.

«На вул. Галицькій, акурат на місці “зниклої” Галицької Брами, проводяться земельні роботи і вчергове відкрились частини конструкцій 17-18ст. Говорити про те, що це частина легендарної Галицької Брами є всі підстави. Колись навпроти через дорогу таки були відкриті фундаменти і археологами зафіксовані», – йдеться в дописі архітектора.

Ігор Панчишин відмічає, що тоді не вдалося музеїфікувати знахідки. І зараз історія може повторитися.

«Чергові “кабельно-комунікаційні” розкопки відкрили регулярно тесані блоки вапнякових квадрів. На жаль, частину з них робітники просто розбили і їх свіжі уламки доломітів лежать відкриті публіці», – скаржиться Панчишин.

Частини фортефікаційних споруд вже валяються Галицькою.

«У відвалі великі фрагменти блоків вапнякових, з яких мурувались стіни фортеці. Фрагментами подібних влаштована частина стіни внутрішнього двору реанімованого Бастіону…», – йдеться у підписі до світлин.

Також на розритій ділянці можна виразно побачити тесаний вапняковий блок.

«Подібний до таких, які були відкриті свого часу і на протилежному боці вулиці і у фундаментах Головної брами колишнього Шпиталю, а також на залишках Тисменицької брами», – додає Панчишин.

На його думку, розкопкам мали б передувати обстеження археологів.

«Така природа археологічних досліджень в містах, що артефакти виявляються лише в процесі земельних робіт. Був час, коли коло кожного нового розкопу відразу починались обстеження і якісь рухи, то тепер останні роки все це нікого не цікавить…», – додає архітектор.

Категорії
Місто
Новини
Loading...