Цього року на Прикарпатті зареєстровано 14 випадків хвороби Лайма

З початку року в Івано-Франківській області зареєстровано 14 випадків хвороби Лайма, два з них – у дітей. Про це повідомили в Івано-Франківському обласному центрі...

З початку року в Івано-Франківській області зареєстровано 14 випадків хвороби Лайма, два з них – у дітей.

Про це повідомили в Івано-Франківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) — інфекційне захворювання, спричинене бореліями, що можуть потрапити у кровоносну систему людину через укус інфікованого кліща.

Найбільша кількість захворювань реєструється у весняно-осінній період (травень–жовтень), що пов’язано зі збільшенням проведення часу на відкритому повітрі та сезонною активністю кліщів (найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні).

За симптоматикою одним з характерних симптомів Лайм-бореліозу є наявність еритреми — почервоніння на шкірі кільцевої форми, що збільшується в діаметрі. Однак у великої частини інфікованих еритреми немає. Можливі симптоми характерні для звичайної застуди — підвищення температури, біль в суглобах та м’язах, млявість, головний біль. З часом, при відсутності лікування, можливі кардіологічні та неврологічні проблеми.

Аналіз крові на бореліоз призначається при підозрі на зараження після укусу іксодового кліща. Поява характерних ознак, таких як головний біль, локальне підвищення температури, слабість, еритема на місці укусу є показанням до дослідження.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить високоточне дослідження крові на збудник Borrelia burgdorferi. Адреса: м.Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 4.

Зокрема:

  • Визначення антитіл класу IgM до збудника бореліозу (хвороба Лайма) імуноферментним методом – 262,04 грн (за одне дослідження).
  • Визначення антитіл класу IgG до збудника бореліозу (хвороба Лайма) імуноферментним методом – 262,04 грн (за одне дослідження).
  • Видова діагностика кліщів, мікроскопія мазка біоматеріалу кліща в темному полі зору на борелії – 119,53 грн (за одне дослідження).

Матеріалом для бактеріологічного та серологічного дослідження слугують іксодові кліщі, сироватки крові.

Прийом та відбір біоматеріалу здійснюється щоденно в робочі дні з 8:00-15:30 в інформаційному центрі ОЦКПХ. Тел.: 097 605 20 35.

Специфічні IgM з’являються у крові через 3-4 тижні від інфікування (пік: 6-8 тижні) та минають протягом 4-6 міс. Специфічні IgG виявляються через 6-8 тижнів від інфікування, зберігаються протягом багатьох років, навіть у пацієнтів, ефективно лікованих антибіотиками. Це стосується також специфічних IgM.

Прикарпатцям радять:

1. Щільно закривати шкіру під час перебування у лісостепових районах — довгий рукав, довгі штани, високі шкарпетки, натягнуті на штанки, шапка з козирком або капелюх, світлий одяг (легше помітити кліщів), взуття з вищою халявою.

2. Застосовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів. Найкраще ДЕТА-вмісні, розпилювати на одяг та відкриту шкіру, крім обличчя) або використовувати перметрин (вбиває кліщів при контакті, розпилювати тільки на одяг).

3. Детально оглядати шкіру після кожного повернення з району лісостепу (особливо пахвові западини, пахвинні складки, за вушними раковинами, складки шкіри).

4. Захистити домашніх тварин (собаки, коти), які можуть занести кліщів до житла, — використовувати репеленти для тварин, оглядати шкіру та механічно видаляти кліщів.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...