Велосипедами до укриттів

Традиційна вівторкова велоінспекція проїхалася з перевіркою трьома освітніми закладами у центральній частині Івано-Франківська. Щоби побачити стан готовності укриттів. Спочатку інспекція на чолі з міським...

Традиційна вівторкова велоінспекція проїхалася з перевіркою трьома освітніми закладами у центральній частині Івано-Франківська. Щоби побачити стан готовності укриттів.

Спочатку інспекція на чолі з міським головою Русланом Марцінківим вирушила від Білого будинку через вулиці Франка та Незалежності. Дорогою очільник міста дав доручення з вирішення проблем благоустрою. Найперше, на що звернув увагу – це малодоступність. З’їзди та заїзди на тротуари є надто високими у районі готелю «Надія» та біля зупинки громадського транспорту навпроти кінотеатру «Космос». Їх терміново необхідно понизити. Далі вирушили до освітніх закладів на вулиці Шухевичів. Тут знаходиться початкова школа №26. Минулого року через неможливість прийняти в укриття всіх діток, навчальний процес для школярів тривав у дві зміни. За канікули тут розширили сховища, встановили віконниці на вікна та зробили ремонт. І вже з першого вересня всі учні вийдуть на навчання в одну зміну.

«В нас підвал є, але він непридатний для укриття. В нас є актова зала, де поставили бетонні перекриття, це коридори, які мають 2 стіни і от зараз їдальня і суміжні приміщення. В нас 380 дітей, переважно ще дорослих 20-30 осіб, тому 400 чоловік наші укриття приймають. – І яким буде процес навчання з першого вересня? (автор). – Найзвичайнісінький, який мав би бути. В очному режимі – 100-відсотково всі в першу зміну», – розповідає директорка початкової школи №26 Наталія Ільчишин.

Далі, через дорогу – ліцей ім. Романа Шухевича. Тут також минулого року підвал не могли обладнати під сховище. Однак було вирішено – на всьому першому поверсі встановити на вікнах спеціальні віконниці. Згідно рекомендацій ДСНС. А тому під час тривоги тут безпечно, до того ж з нового навчального року в такому укритті зможуть перебувати 100% школярів та педколективу ліцею.

«У ліцеї проводиться поточний ремонт. В укритті ми зробили жалюзі, також підвісну стелю змонтували. У нас є 40 лавок, під час тривоги розставляємо, діток по всіх розсаджуємо і вони перебувають, поки їх не заберуть батьки, або поки не закінчаться уроки. Дуже безпечно, ви ж самі бачите, у нас захисні віконниці по першому поверху. У нас технічний підвал і не можливо зробити укриття, бо в нас там всі комунікації проходять, магістральний трубопровід. Там щитова, вентиляції як-такої нема. Ні туалету, ні води», – розповідає завгосп ліцею ім. Романа Шухевича Юрій Пітулей.

З першого вересня в усіх навчальних закладах міста повинні бути хороші укриття, які б вмістили всіх школярів. Це головне завдання, яке необхідно виконати директорам шкіл та ліцеїв за час канікул, каже очільник міста Руслан Марцінків

«Завдання стоїть, щоб з першого вересня всі діти навчалися, як до війни. Роботи активно тривають. Нам дуже важливо, щоб освітні заклади до першого вересня встигли зробити всі роботи. Там, де є можливість розширити укриття в підвальному приміщенні, там, де нема – поставити віконниці. Бачимо, що заклади дуже активно працюють. Багато що вже зроблено, але є ще певні роботи, які потрібно встигнути до першого вересня», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Це ж стосується і ліцеїв-тисячників, – додає заступниця міського голови, директорка Департаменту освіти Вікторія Дротянко. Навіть у часі війни діти повинні здобувати освіту у хороших умовах та з мінімальними незручностями. А тому змішаного навчання, як було минулого року, бажано уникнути. В директорів навчальних закладів залишається на роботи місяць, хоча здебільшого вони добре виконують поставлені перед ними завдання із розширення та вдосконалення укриттів.  

«Наразі ми розширюємо укриття. Дуже хочемо, щоб школи тисячники – такі як: 23, 20, 22 мали змогу приймати всіх дітей і не робити змішане навчання. Також сьогодні ми оглянули 7, 26 і Шухевича, де вже збільшені укриття. Але прийнято рішення ще добрати деяку кількість дітей і розширити укриття. Тобто майже всі заклади освіти з першого вересня готові приймати дітей в тому режимі, в якому приймали до війни. Тобто, укриття збільшуються і директори закладів освіти перерозподіляють свій графік і навчальний процес для того, щоб діти не вчились за змішаною формою, а особливо початкова ланка: діти перших-третіх класів ходили в першу зміну», – резюмує заступниця міського голови, директорка Департаменту освіти Вікторія Дротянко.

Категорії
Життя
Новини
Loading...