Лікування безпліддя на Прикарпатті проводитимуть за гроші держави

У 2024 році витрати на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro) покриватимуть із державного бюджету. Це передбачено програмою медичних гарантій...

У 2024 році витрати на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro) покриватимуть із державного бюджету.

Це передбачено програмою медичних гарантій МОЗ. На Прикарпатті знаходиться один з трьох медзакладів в Україні, де за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Про те, як скористатися програмою розповіла завідувачка спеціалізованого консультативно-лікувального відділення «Прикарпатський центр репродукції людини» Наталія Яцишин.

Самому закладу більше як 28 років, наразі тут працює команда науковців і кваліфікованих лікарів, метою яких є допомога пацієнтам з порушеннями репродуктивної функції. У 2018 році за державний кошт збудували новий лікувальний корпус, оснащений найсучаснішим обладнанням.

Як проводиться програма, які вимоги до неї та хто може пройти лікування безпліддя за державний кошт?

Показами до державної програми є:

  • вік від 19 до 40 років;
  • нормогонадотропність;
  • абсолютне жіноче непліддя (відсутність, або повна непрохідність маткових труб);
  • рівень АМГ (антимюллерів гормон) вище 1.0.

Шлях пацієнта по державній програмі розпочинається з центру планування сімʼї за місцем проживання, де жінка може отримати консультацію та направлення на додаткові обстеження, згідно з якими можна буде зрозуміти чи підлягає пара програмі, чи ні. Якщо так, тоді лікар, який направляє пару, має підготувати пакет документів та відправити на комісію в МОЗ.

Допомога спеціалістів центру починається з первинного амбулаторного прийому, а за потреби може закінчитися високотехнологічним оперативним втручанням і проведенням усіх можливих видів допоміжних репродуктивних технологій.

“Прикарпатський центр репродукції людини” щороку відвідують близько 25 тисяч пацієнтів, понад 2000 пар з безпліддям звертаються до медиків вперше.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що державна програма в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє з 2005 року. Першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...