«Доступні ліки» можна буде отримати у відділеннях “Укрпошти”

Медикаменти, які безкоштовно видаються в аптеках за рецептом лікаря за програмою «Доступні ліки», можна буде отримати через «Укрпошту». Проєкт має запрацювати в другій половині...

Медикаменти, які безкоштовно видаються в аптеках за рецептом лікаря за програмою «Доступні ліки», можна буде отримати через «Укрпошту».

Проєкт має запрацювати в другій половині 2024. Про це в Івано-Франківську під час пресконференції 29 січня розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Зараз «Укрпошта» готується до отримання ліцензії на продаж лікарських засобів у працюючих стаціонарних та мобільних поштових відділеннях. Для цього необхідно мати власний склад, який відповідає вимогам Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, а також штат фармацевтів, адже відпускати рецептурні і нерецептурні ліки має право лише фахівець з належною освітою

«Уряд у 2023 році прийняв багато змін. До прикладу, в нас уже доступні мобільні аптеки. У 2024 році «Укрпошта» почне надавати сервіс з отримання медикаментів за програмою «Доступні ліки», – каже очільниця НСЗУ.

З її слів, така співпраця потрібна через різницю між рівнем погашення рецептів у міській та сільській місцевостях.

Дані свідчать, що велика кількість жителів сіл їздять у аптеки до більших міст за ліками, а частина мешканців не отримує ліки взагалі. Так, у містах Прикарпаття було погашено більше рецептів, ніж виписано 115%. У селищах міського типу рівень погашення 96%. Водночас у селах області погашено всього 16% рецептів. Тобто зі 145-ти тисяч виписаних електронних рецептів, жителі сіл Івано-Франківської області отримали ліки на місцях всього за 23-ма тисячами рецептів.

Категорії
Новини
Новини
Loading...