Марка десятиліття: історія української боротьби

«І буде весна»: в Івано-Франківську погасили марку, присвячену 10-річному спротиву українців. У залі новітньої історії Музею визвольних змагань представили поштовий блок, який складається з...

«І буде весна»: в Івано-Франківську погасили марку, присвячену 10-річному спротиву українців.

У залі новітньої історії Музею визвольних змагань представили поштовий блок, який складається з чотирьох марок. На кожній зображені світлини воєнного часу. На одній з них – захоплення аеропорту «Бельбек» у Севастополі під час окупації Криму у 2014 році. Ще одна світлина – про кохання: на ній медики-волонтери під час весільної фотосесії у дворі зруйнованого російськими ракетами будинку в Харкові. 

«Також на одній із світлин зображені руки нашого піхотинця в Бахмуті. І промінь світла, який освітлює нашого військового на Азовсталі в Маріуполі. Це є досить символічні такі світлини, які показують спротив українського народу», – розповідає директор з розвитку мережі АТ «Укрпошта» Тарас Біжик.

Досить символічною є назва поштового блоку, каже очільник громади Руслан Марцінків. Адже, як завжди приходить весна, так і невідворотна українська перемога. Усі чотири світлини свого часу отримали високі нагороди на Міжнародних конкурсах фотографії, а сьогодні показують і нагадують, з чого починалася війна і як тривали тяжкі 10 років боротьби України. 

«Зараз ми розуміємо, що саме тоді розпочалася велика трагедія, велика війна москви з Українською державою. Саме там, на Майдані з розстрілів Небесної Сотні. Тому що вперше було застосовано бойову зброю. Були застосовані автомати,  снайперські гвинтівки, і, відповідно, почалася Велика війна, яка триває до сьогодні. Ми хочемо вшанувати пам’ять всіх, хто загинув за цей час, і ще раз підкреслити українцям, що нам треба вистояти, нам треба допомагати, нам треба підтримувати, щоби десятиліття не перетворилось у 15, у 20, у 25 років боротьби», – зазначив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Випуск, присвячений 10-річчю війни в Україні, вийшов тиражем у 250 тисяч примірників. З них 5 тисяч потрапили до Прикарпаття. Один екземпляр вже знайшов своє місце в експозиції музею визвольної боротьби. Адже ці поштові марки демонструють героїзм українських захисників.

«Відрадно те, що це погашення сьогодні відбувається у стінах нашого музею. Адже наш музей продовжує збір речей та експонатів, які пов’язані з московсько-українською війною та Революцією Гідності. І намагається їх продемонструвати громадськості, особливо молодшому поколінню. Звичайно, ми раді, що відбулося погашення, що ми отримали комплект марок та конвертів, які випустила Укрпошта. Вони посядуть своє місце в залі, яка тематично присвячена московсько-українській війні та Революції Гідності і доповнять ті речі, які ми продовжуємо збирати», – каже директор обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Ярослав Коретчук.

До слова, спецпогашення марки відбулося одночасно на всій території країни. В Укрпошті вважають, поштовий блок «І буде весна» посяде чільне місце серед філателістів. 

Категорії
Місто
Новини
Loading...