На Франківщині знешкодили потужне наркоугруповання: ділки щомісяця збували амфетаміну на 50 млн грн. ФОТО

Служба безпеки у співпраці із Національною поліцією заблокувала діяльність міжнародних наркозлочинців, які щомісяця збували на понад 50 млн грн амфетаміну. Психотропи виготовляли у нарколабораторіях...

Служба безпеки у співпраці із Національною поліцією заблокувала діяльність міжнародних наркозлочинців, які щомісяця збували на понад 50 млн грн амфетаміну. Психотропи виготовляли у нарколабораторіях на Прикарпатті. А необхідну сировину для виготовлення амфетаміну контрабандою ввозили з-за кордону.

СБУ встановила, що до угруповання входило шестеро мешканців Івано-Франківської області. Очолював злочинну групу рецидивіст, який раніше відбував покарання за наркозлочини. Він створив наркоугруповання вже перебуваючи під судом за нові злочини з наркотиками. СБУ поетапно задокументувала фігурантів, зокрема, як вони контрабандою ввозили з країн ЄС прекурсор фенілнітропропен, з якого виготовляють амфетамін.

А також відстежила лабораторії для «варки» амфетаміну, які щоразу облаштовували в нових важкодоступних місцях під відкритим небом. Крім того, задокументовано збут психотропу через мережу міжнародних та загальноукраїнських Телеграм-каналів та Інтернет-магазинів. За матеріалами СБУ по всій території України відбулося понад 10 затримань дилерів, які купували амфетамін у фігурантів через систему «закладок» та поштових відправлень з особливо великими обсягами речовини – від 1 до 10 кілограмів. Психотропи збували також за кордон. Зокрема, СБУ затримала кур’єра, який віз контрабандою до однієї з сусідніх країн три кілограма психотропної речовини.

Загалом, СБУ задокументувала понад 40 епізодів злочинної діяльності угруповання. СБУ та поліція затримали організатора і трьох його спільників під час виготовлення 40 кілограмів амфетаміну вартістю понад 25 млн грн за цінами «чорного ринку». П’ятого члена групи затримали після обшуків. Тіло шостого учасника злочинної групи незадовго до спецоперації виявили закопаним у лісі, розслідування з цього приводу триває. Під час 32 обшуків, які пройшли в ході спецоперації з блокування діяльності наркоугруповання, правоохоронці вилучили:

  •  понад 50 кг амфетаміну;
  • лабораторне обладнання;
  • фенілнітропропен та інші прекурсори;
  • грошові кошти;
  • 8 транспортних засобів, які зловмисники ввозили в Україну під виглядом благодійної допомоги ЗСУ і використовували в злочинній діяльності.

За результатами вжитих заходів, 5 фігурантів провадження затримано у порядку ст. 208 КПК України. Фігурантам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). У тому числі, чотирьом фігурантам – про вчинення злочину в складі організованої злочинної групи. Планується оголошення їм підозр за ч. 3 ст. 305 КК України (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів). Чотирьом фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави, п’ятому – з можливістю внесення застави понад 900 тис грн.

Категорії
КРИМІНАЛ
Новини
Loading...