Як запобігти остеохондрозу: роль колагену

Остеохондроз – це захворювання опорно-рухової системи, що характеризується дегенеративними змінами у хребті. Виникає внаслідок зношування міжхребцевих дисків, що призводить до болю, дискомфорту та обмеження...

Остеохондроз – це захворювання опорно-рухової системи, що характеризується дегенеративними змінами у хребті.

Виникає внаслідок зношування міжхребцевих дисків, що призводить до болю, дискомфорту та обмеження рухів. Хвороба може виникати як в окремих відділах хребта, так і в усіх одночасно. Структурним компонентом сполучної тканини міжхребцевих дисків є білок колаген. Також він є основою хрящів та сухожиль, що додатково відповідають за стабільність хребтового стовпа. При зниженні рівня колагену в тканинах або при зміні структури його волокон виникають дегенеративні зміни хребта, що є причиною болю в спині. 

З віком або внаслідок впливу певних факторів, таких як недостатня активність, травми, погане харчування, шкідливі звички, запальні захворювання може відбуватися зниження кількості та якості цього протеїну. Це призводить до того, що сполучна тканина нашого скелета втрачає свою еластичність та гнучкість та важче переносить навантаження.

Користь добавок колагену для хребта

Додаткове надходження протеїну відіграє важливу роль у підтримці здоров’я суглобів та хребта через його наступні ефекти в організмі:

  1. Виступає як будівельний матеріал сполучної тканини. При надходженні в організм, добавки з колагеном вбудовуються в структуру тканини і виступають в ролі додаткового механічного каркаса. Завдяки чому покращується міцність, щільність та еластичність шкіри, хрящів, кісток, нігтів, волосся та м’язів.
  2. Стимулює утворення власного колагену. Біологічні добавки активують спеціальні клітини (фібробласти) сполучної тканини, що відповідають за синтез природного колагену. В результаті прийому добавок колагену активуються процеси регенерації, зменшується запалення та біль у хребті.
  3. Покращує реологічні властивості суглобової рідини. Тобто виконує, так звану, «мастильну» функцію для суглобових щілин. Це призводить до зменшення тертя в суглобах, покращення їх рухливості та гнучкості.

Звісно, важливо пам’ятати, що користь колагену може відрізнятися в залежності від індивідуальних особливостей кожної людини. Якщо у вас є конкретні проблеми з суглобами або хребтом, зверніться до лікаря, щоб отримати рекомендації щодо прийому колагену або інших методів підтримки здоров’я суглобів і хребта.  Для збереження гарного стану опорно-рухового апарату дотримуйтесь здорового способу життя, що включає збалансоване харчування, фізичну активність та вживання достатньої кількості колагену з їжею. Основне джерело цього білку — м’ясні продукти. Попередження та лікування остеохондрозу — це комплексний процес, що має включати фізичну терапію, прийом ліків, спеціальні вправи для зміцнення м’язів та збереження гнучкості хребта.

реклама

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...