Франківський Бастіон перетворюється на ковальське містечко

Цьогорічне “Свято ковалів” у Івано-Франківську пройде з 6 до 8 травня на площі виставкової галереї “Бастіон”.   14-ий рік поспіль в Івано-Франківську пройде “Свято ковалів”. На...

Цьогорічне “Свято ковалів” у Івано-Франківську пройде з 6 до 8 травня на площі виставкової галереї “Бастіон”.

 

14-ий рік поспіль в Івано-Франківську пройде “Свято ковалів”. На три дні Бастіон Станіславівської фортеці в середмісті обласного центру перетвориться на осередок ковальства. На площідіятимуть імпровізовані кузні, проводитимуть майстер-класи, розпочнеться ярмарок кованих виробів, а майстри спільно працюватимуть над створенням композиції, яка прикрасить одну із вулиць міста. На Прикарпаття з’їжджаються ковалі з різних куточків України, учасники та гості з-за кордону.  

У перший день, пише ГК, відбуватиметься пленер “Студентська майстерня”, у якому візьме участь ковальський колектив франківського ВПУ-21. Заплановані майстер-класи, а ввечері – конференції-презентації ковалів.

Наступного дня, у другий день свята, гості матимуть нагоду відвідати ярмарок кованих речей. Продовжаться пленери та майстер-класи.

На завершення у галереї “Бастіон” відбудеться відкриття 15-ї міжнародної виставки “Орнаментальне ковальство”, нагородження номінантів виставки та відзначення кращих робіт фестивалю.

Про свою участь у фестивалі “Свято ковалів” заявили учасники з 11 країн світу та 200 учасників з України. Свято відвідають представники з Голландії, США, Білорусі, Польщі, Великобританії та деяких інших країн.

Майже щорічно після “Свята ковалів” на вулицях Івано-Франківська з’являється нова кована скульптура. Виготовляється робота однією із місцевих ковальських майстерень, впродовж фестивалю гості доробляють деталі, елементи, які, на їхню думку, доповнюють скульптуру. Їх інсталюють на композицію, яку відкривають на наступний фестиваль. Цього року планують створити браму, на якій розмістять емблеми всіх міст-членів “Асоціації європейських ковальських міст”.

Окрім того, під час “Свята ковалів” пройде пленер “Позитив”. Майстри подають в оргкомітет фесту ескізи композицій на тему: удача, успіх, радість, добро, натхнення, добробут, достаток, гаразди, стабільність, щастя, любов, благополуччя, гармонія, сила, розвиток, розум, мудрість, тощо… Тим, чиї ескізи буде обрано для виконання, надаються матеріали та обладнання, команда помічників, інструменти, безкоштовне проживання та харчування протягом фестивалю. Автори, які створюють свою роботи на пленері, залишають для міста. Ці скульптури можна буде побачити на вулиці Шевченка. 

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...