Італійська віза – зроби сам!

Для когось подорожі – це сенс життя (як для мене), для когось – можливість відволіктися від повсякденного життя, а для когось – марна трата грошей....
Для когось подорожі – це сенс життя (як для мене), для когось – можливість відволіктися від повсякденного життя, а для когось – марна трата грошей. Але так чи інакше у житті більшості людей трапляється момент, коли вони планують свою подорож. Добре, коли ця подорож по Україні й потрібно розробити лише маршрут або ж замовити тур і вуаля… ти – турист.

Але ж якщо України тобі мало або просто хочеться за кордон, то перше, про що потрібно подумати – це віза.

Наша дружня сусідка Польща з 2011 року дає чудову можливість всім, хто бажає відвідати Європу: спочатку відкрити першу шопінг візу на 7 днів, далі отримати річний шенген (з перебуванням 90 днів у півріччі) без особливих зусиль, всього лише купити щось під час першої подорожі та привезти фактури, і віза ваша.

Але сьогодні ми не про Польщу. Якщо вам потрібна саме італійська віза (для візової історії, для прикраси паспорта чи ви хочете відвідати свою маму в Італії), тоді ця стаття для вас. Насправді оформити її досить легко, якщо уважно і відповідально зібрати весь пакет необхідних документів.

Якщо ви – дитина (чоловік\дружина, мама\тато) або просто родич чи знайомий особи, яка легально працює і проживає в Італії чи є її громадянином, вам пощастило, віза вже майже ваша.

Таким варіантом відкриття візи користувалась особисто вже не одноразово.

Необхідний перелік документів

(незважаючи на те, що ви їдете до родичів, подаватись потрібно на туристичну візу):

1. Анкета з 2 фотографіями

Якщо записуєтесь на сайті, то автоматично заповнюєте цю анкету і потім можете її роздрукувати. У 31 пункті вказуєте всі дані особи, яка вас запрошує, так як у запрошенні.

2. Лист-запрошення нового зразка

Лист-запрошення в оригіналі (підписаний громадянином Італії або іноземним громадянином, який легально проживає в Італії) і паспорт або внутрішнє посвідчення особи (carta d’identita) для громадян Італії (копія); дозвіл на проживання в Італії (permesso di soggiorno) для іноземних громадян (копія).​ 

Для родичів, окрім цього, необхідно надати документ, що засвідчує родинний зв’язок (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження, тощо) в оригіналі та копії.

3. Підтвердження зайнятості:

  • Довідка з місця роботи (за стандартними вимогами, зарплата за 6 місяців і збереження місця роботи на час поїздки).
  • Працівники приватних підприємців додають копію свідоцтва про реєстрацію роботодавця, завірену печаткою роботодавця.
  • Пенсіонери – оригінал і копію пенсійного посвідчення.
  • Учні та студенти подають завірену печаткою довідку з навчального закладу (для запиту візи під час учбового періоду повинен бути дозвіл з місця навчання на відсутність на заняттях). 
  • У випадку відсутності офіційного місця зайнятості – письмова заява, у якій висвітлюється економічне становище заявника.

4. Особисті фінансові гарантії

Найкращий варіант – це відкрити банківську картку, дійсну за кордоном, (оригінал і копія) та отримати оригінал ДОВІДКИ з банку про стан банківського рахунку заявника (у будь-якій валюті) із вказанням П.І.Б. заявника, номеру картки та залишку коштів на рахунку. Є певний розрахунок суми, необхідної на заплановану кількість днів:
  • до 5 днів (фіксована сума 269,60 євро)
  • 6-10 днів (44,93 на кожен день)
  • 11-20 днів (51,64 фіксована сума + 36,67 на кожен день)
  • 20 днів і більше (206, 58 фіксована сума + 27,89 на кожен день)

5. Міжнародний медичний страховий поліс

В оригіналі та копії, дійсний у зоні Шенген на запланований термін дії візи + коридор 15 днів. Мінімальна сума страхового покриття становить 30 000 Євро.

6. Бронювання квитка

Із фіксованими датами в обидва боки у випадку поїздки літаком, потягом або рейсовим автобусом (оплачувати не потрібно).

7. Паспорти

  • Закордонний паспорт і копія його заповнених сторінок. Паспорт повинен бути дійсним принаймні три місяці після закінчення дії візи. В паспорті мають бути щонайменше 2 вільні сторінки.
  • Всі інші закордонні паспорти заявника з дійсним терміном дії (та копії всіх сторінок) і з закінченим терміном дії та копії всіх заповнених сторінок.
  • Внутрішній паспорт і копія його заповнених сторінок.
Врахуйте, що вся документація українського походження, окрім паспортів, повинна бути перекладена італійською або англійською мовою без печатки бюро перекладів чи нотаріального завірення.

Основний плюс – ви не оплачуєте консульський збір, якщо ви близький родич (один з подружжя, дитина,  батьки, дідусь, бабуся та онук) особи, яка має дійсний дозвіл на проживання на території держав-членів.

Якщо у вас немає можливості взяти лист-запрошення – це не проблема. Ви можете легко оформити візу як звичайний турист. Тоді замість пункту 2 вам потрібне підтверджене бронювання проживання на час поїздки (підходить з booking.com). Інші пункти залишаються незмінними.

Усю детальну інформацію про список документів можна переглянути на сайті італійського візового центру. Також тут можна здійснити он-лайн реєстрацію italy-vms.com.ua.

 
Отож, перш ніж думати, що це занадто складно, “краще заплачу комусь і хай мені все зроблять, бо я не знаю, як це правильно”, потрібно всього лиш добре перечитати список необхідних документів і ви зрозумієте, що все простіше, ніж здається. Економте свої гроші й краще витрачайте їх на подорожі!
Категорії
Подорожі
Новини
Loading...