Керівництво обласного СБУ чинить тиск на бізнес, – омбудсмен

Бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета заявляє про тиск з боку керівництва СБУ в Івано-Франківській області на підприємців.   Альгірдас Шемета занепокоєний відсутністю належної реакції з боку...

Бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета заявляє про тиск з боку керівництва СБУ в Івано-Франківській області на підприємців.

 

Альгірдас Шемета занепокоєний відсутністю належної реакції з боку керівництва УСБУ в Івано-Франківській області на звернення Ради бізнес-омбудсмена. 

Про це йдеться у листі бізнес-омбудсмена Альгірдаса Шемети до управління внутрішньої безпеки СБУ та Уповноваженого Президента України з питань контролю за діяльністю СБУ.

Як вказано у листі, до ради бізнес-омбудсмена України надійшла скарга від франківських підприємств, зокрема ТОВ “Будівельна компанія “Мельник”, обслуговуючого кооперативу “ЖБК “Сонячний Франківськ” та ТОВ “Європейський-ІФ”, на дії посадових осіб УСБУ в Івано-Франківській області. Скаржники відзначили, що окремі посадовці обласного УСБУ користуються службовими повноваженнями не в інтересах служби, втручаються в господарську діяльність та перешкоджають нормальній роботі підприємств.

“Таке втручання з боку УСБУ в Івано-Франківській області знаходить своє вираження у направленні підприємствам безпідставних запитів про витребування документів; ініціюванні перевірок діяльності суб’єктів господарювання; організації несанкціонованого проникнення співробітників УСБУ в Івано-Франківській області на будівельний майданчик, на якому скаржники здійснюють свою господарську діяльність”, – йдеться в документі.

Обласне УСБУ почало виявляти інтерес до цих компаній ще на початку 2016 року. Тоді представники СБУ вимагали терміново надати інформацію щодо проектної документації на об’єкти будівництва, які споруджувалися протягом 2012-2016 років. У своєму зверненні посадовці спецслужби чомусь посилаються на ЗУ “Про контррозвідувальну діяльність”. Крім проектної документації, працівників СБУ також цікавила інформація щодо пайової участі підприємства у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Івано-Франківська. Посилаючись на відсутність правових підстав на витребування такої інформації, підприємства аргументовано відмовили управлінню СБУ.

Після того, 29 червня 2016 року, співробітники СБУ в Івано-Франківській області за підтримки місцевої поліції увірвалися на будівельний майданчик у селі Вовчинець Івано-Франківської міської ради, на якому скаржники здійснювали господарську діяльність. Правоохоронці нвідмовилися представлятися та пред’являти документи щодо санкціонування будь-яких оперативно-розшукових, слідчих чи інших заходів на території будмайданчика.

“Вивчивши матеріали отриманої скарги та проаналізуваіши положення законодавства, Рада вважає, що обставини витребування документів та ініціювання проведення перевірок суб’єктів господарювання свідчать про можливі порушення законних інтересів суб’єктів підприємництва, вчинені першим заступником начальника УСБУ в Івано-Франківській області Сергієм Цідилом та його підлеглими”, – пише бізнес-омбудсмен.

Омбудсмен доходить до висновку, що:

1. Витребування документів та інформації у суб’єктів господарювання здійснювалося з порушенням ст. 19 Конституції України.

2. Ініціювання проведення перевірок суб’єктів господарювання мало ознаки перевищення службових повноважень.

3. Здійснення контррозвідувальних заходів відносно Скаржників не відповідало основним принципам здійснення контррозвідувальної діяльності (ст. 4 Закону України “Про контррозвідувальну діяльність”)”.

Протидіяєю корупційним та незаконним діям чиновників в Івано-Франківську займатиметься новостворена “Антикорупційна будівельна асоціація”. Її ініціювала будівельна компанія “Мельник”, яка вперше відкрито заговорила про протиправні дії керівництва СБУ в Івано-Франківській області.

Безкоштовну юридичну підтримку малого бізнесу з метою протидії корупції та свавіллю чиновників надаватимуть усім учасникам Асоціації. В компанії закликають приєднуватися і ставати членами Асоціації задля ведення бізнесу і процвітання держави.

“В післяреволюційний і післямайданний  час, коли вищим керівництвом держави декларуються дії з боротьби з корупцією і невтручання в діяльність суб’єктів господарювання, на практиці відбувається зовсім інше. На бізнес здійснюється тиск, тому нам потрібно об’єднатися і протистояти чиновницькому свавіллю”, – заявляють у будівельній компанії.

Приймальня “Антикорупційної будівельної асоціації” запрацює вже найближчим часом.

Документи тут

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...