Рік роботи патрульних в Івано-Франківську: підсумки і ТОП-15 подій за участю поліції

Рік тому, 31 січня, в Івано-Франківську запрацювала нова реформа – патрульна поліція. Урочисте дійство відбулося у центрі міста на площі перед облдержадміністрацією. Саме там 208...

Рік тому, 31 січня, в Івано-Франківську запрацювала нова реформа – патрульна поліція. Урочисте дійство відбулося у центрі міста на площі перед облдержадміністрацією.

Саме там 208 патрульних склали присягу на вірність українському народу.

Редакція  підсумовує рік роботи патрульної поліції у м. Івано-Франківську. Що змінилося за рік? Що запам’яталося? З чим зустрілися інспектори і з чим впорались протягом першого року роботи, а з чим – ні? Пропонуємо переглянути нижче. Висновки за вами.

Урочистості або з вірою у майбутнє

Перше урочисте свято відбулося безпосередньо 31 січня 2016 року. Тоді в Івано-Франківську 208 нових поліцейських склали присягу. У церемонії взяли участь Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе (Ред. – з у листопаді 2016 року подала у відставку), заступник Голови Національної поліції Олександр Фацевич, начальник Департаменту патрульної поліції України Євгеній Жуков (Ред. – позивний «Маршал», який, до речі, родом з Коломиї), заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький, очільники міста та області, а також небайдужі мешканці та родичі інспекторів.

STV.Присяга патрульних поліцейських Івано Франківська: як це було

Друге святкування відбулося 10 травня 2016 року – 100 днів роботи патрульної поліції. Урочистості пройшли в центрі міста – на Вічевому майдані.

STV. Івано-Франківський Патруль Online 10 | звіт патрульних, коментарі та новий ракурс

Урочистості відбулися і 21 серпня 2016 року – франківським патрульним урочисто присвоїли звання. На плацу Управління патрульної поліції Івано-Франківська патрульним присвоїли спеціальні звання – лейтенанта, молодшого лейтенанта, старшого сержанта, сержанта та капрала. Привітати поліціантів приїхали заступник голови Національної поліції України, підполковник Олександр Фацевич, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, лейтенант Олексій Білошицький та начальник Управління патрульної поліції міста Чернівці Олег Йосипів.

Хто вони – патрульні Івано-Франківська?

Івано-Франківськ – 11 місто, у якому запрацювала патрульна поліція. Заявки на зарахування до нової поліції подали 5322 кандидати, конкурсний відбір пройшли 212, успішно завершили навчання лише 208. Нові патрульні Івано-Франківська – 28% дівчат; 86% – з вищою освітою, 25 осіб – учасники АТО.

«Серед учасників АТО жінка – Ірина Солдак, яка разом з чоловіками на рівних несла службу в АТО у складі зведеного загону Івано-Франківська», – про це ще рік тому казав Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Під час присяги Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе нагородила Ірину Солдак нагородою.

хатія4

ФОТО: Хатія Деканоідзе у Facebook

Очільником франківських патрульних став Дмитро Міхалець – лейтенант поліції, який ніс службу у Києві. Працював у столиці на керівній посаді: у нього в підпорядкуванні було 40 полісменів.

IMG_9022

 

Уже ввечері, 31 січня 2016 року, патрульні вийшли на перше нічне патрулювання.

Саме ж Управління складається з одного батальйону, який ділиться на 4 роти, які позмінно патрулюють вулиці міста цілодобово. На зміну виходять всі, але з Управління. Не буває такого, щоб когось на вулиці «підібрали», бо не встиг, адже зброя знаходиться саме на Юності, 23 та інші моменти, з якими зустрічаються патрульні: медичний огляд, брифінг, а також опитування на знання законодавства. Не буває і такого, щоб під час перезмінки у місті не було жодного екіпажу. Адже половина роти «знімається» та їде на базу, а інша – чекає, коли ж колеги з наступної роти вийдуть на патрулювання. Тільки тоді можуть їхати на базу – здавати зброю, усі документи і чекати наступної зміни. І цей процес постійний.

Звісно, все відбувається по черзі: одного разу одні довше патрулюють, іншого – другі. Правда, ротному та його заступнику треба бути завжди до кінця. Крім 4 роти на чолі з ротними, є й керівництво: очільник Дмитро Міхалець, заступник начальника Олег Сердюк, командир батальйону Ірина Зелінська та заступник командира батальйону Василь Семенюк.

Крім 4 рот патрульних, в Управлінні є й інші відділи, а саме: відділ моніторингу та аналітичного забезпечення, відділ адміністративної практики, сектор документального забезпечення, відділ розшуку та дізнання, сектор матеріального забезпечення, сектор зв’язку та телекомунікації, сектор озброєння, відділ зв’язків з громадськістю, прес-служба, сектор кадрового забезпечення, сектор правового забезпечення, психолог, відділ транспортного забезпечення, медики, а також чергова служба, яка зветься «Опора», і яка передає завдання патрульним. Для «Опори» вони надходять від ГУ НП в Івано-Франківську, де розміщений Центр управління нарядами поліції (Ред. – вул. Сахарова). Загалом в Управлінні працює 228 осіб. З них інспекторів – 193.

Скільки інспекторів звільнено і чому?

Як з’ясували наші кореспонденти, у прес-службі патрульної поліції, станом на сьогодні, за рік роботи 8 осіб звільнено – 5 за власним за бажанням, а 3 інспектори перевелись в інші підрозділі Нацполіції. Речник УПП в м. Івано-Франківську Микола Гурак каже, що жодна людина не звільнена по дисциплінарній відповідальності.

_MG_9547

Ситуація з транспортом

Під час присяги Хатія Деканоідзе наголосила, що для франківських патрульних надано 22 автомобілі для патрулювання міста. Зараз на лінії працює 19, з них 3 автомобілі в ремонті після ДТП. Якщо говорити про статистику за рік роботи, то за участю патрульних екіпажів трапилося 20 ДТП. За рішенням суду 14 випадків сталися не з вини інспекторів, а 6 ДТП – через вину патрульних. Інспектори понесли адміністративну відповідальність, також у них тимчасово вилучили посвідчення водія. Після цього поліцейські оплатили штраф та знову отримали посвідчення водія. Загалом у місті трапилося понад 1800 ДТП без потерпілих, де, таким чином, 6 з вини поліцейських. Нагадаємо, ми писали скільки пального виїздили патрульні Івано-Франківська і звідки йде постачання.

IMG_8981

«Фейсбучні» судді

Немає сумнівів, що нова патрульна реформа викликала ажіотаж по всій Україні. Івано-Франківськ не став винятком: громадськість міста по-різному оцінювала роботу інспекторів ще до виходу на вулиці міста – від селфі-копів і до нових, чесних, перш за все, людей, котрі прийшли на зміну так званим старим «ментам». І справді, у бік цих молодих людей, більшість з яких взагалі не мала відношення до структури МВС, лунало і лунає багато критики. Мовляв, знайшли собі працевлаштування з великою зарплатою. Чи, наприклад, що інспектори надто молоді, не знають законів, мало вчились, ба більше – потрапили на роботу, заплативши чималу суму. Найчастіше такі думки можна побачити у соціальних мережах. Інколи зі сторінки не «живих» користувачів, а ботів. Але часто і громадські активісти скаржились на дії патрульних, підтверджуючи це фактами.

Пояснити щось комусь на ці слова було важко, тим більше у соціальній мережі, тай для чого – на все свій час. Про це неодноразово, коли журналісти звертались за коментарем, говорили керівники Управління патрульної поліції не заперечуючи, що в інспекторів не було практичного досвіду, але обов’язково він з’явиться, якщо працювати над собою і на службі зокрема. Та ми не можемо не сказати й про те, що підтримка була досить великою до нових поліцейських. Інколи у соціальній мережі просто змагалися люди, поділившись на «захисників патрульних» і навпаки – «злих прокурорів інспекторів».

IMG_8928

Поганий імідж

Ситуація з номерним знаком автомобіля

2 вересня 2016 року в соціальній мережі активіст «Народного котролю» оприлюднив світлину автомобіля «Volkswagen Passat» сірого кольору з номерним знаком АТ 6912 ВН, за кермом якого, нібито, перебував начальник Управління патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець. Активіст стверджує, що це службовий автомобіль Міхальця, але реєстраційний номер на автомобілі «фейковий» – на ньому зареєстрований зовсім інший транспортний засіб. У прес-службі патрульної поліції Івано-Франківська заперечили все. Кажуть, не впевнені, що це автомобіль очільника патрульної поліції. У прес-службі також додали, що Дмитро Міхалець користується службовим автомобілем «Volkswagen Passat» В6. Цей автомобіль зареєстрований на Управління державної патрульної інспекції УМВС в Івано-Франківській області у 2009 році. Також повідомили, що на автомобілі встановлені номера на синьому фоні «0578».

Конфлікт Міхалець-Чайковський

7 вересня 2016 року до прокуратури звернувся громадянин Іван Чайковський щодо застосування до нього фізичної сили з боку начальника патрульної поліції Івано-Франківська Дмитра Міхальця. Того ж дня було порушене кримінальне провадження.

28 жовтня відбувся суд. До суду було скеровано клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді застави, а також відсторонення Міхальця від займаної посади. У першій справі щодо обрання запобіжного заходу у виді застави суддя Івано-Франківського міського суду Роман Хоростіль виніс ухвалу застосувати до начальника патрульної поліції Івано-Франківська запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Таким чином, Міхалець має з’являтися до слідчого прокурора на першу вимогу. Додамо, що прокурор просив застосувати запобіжний захід у виді застави розміром у 80 мінімальних зарплат. У другій справі суд ухвалив відмовити у клопотанні прокурора щодо відсторонення Міхальця від займаної посади.

Але після цього прокуратура подала апеляцію, вимагаючи відсторони Дмитра Міхальця від займаної посади. Апеляційну скаргу прокуратури мали розглянути 7 листопада, проте через через відсутність на засіданні адвоката Міхальця, розгляд справи перенесли на 14 листопада. Апеляційний суд підтримав Міхальця: відмовив у клопотанні прокурора щодо відсторонення начальника патрульної поліції Івано-Франківська. Відтак, апеляційний суд залишив ухвалу міського суду від 28 жовтня без змін.

Як відомо, начальнику управління патрульної поліції у м. Івано-Франківську повідомлено про підозру у перевищенні влади, тобто умисному вчиненні працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, що завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян та супроводжувалися насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями (ч. 2 ст. 365 КК України).

Наразі проходять судові засідання по цій справі.  Слід додати, що ця ситуація викликала резонанс серед мешканців міста і не тільки.

Ближче до людей

Тільки нова реформа вступила у дію в Івано-Франківську, розпочалися зустрічі, брифінги, благодійні акції, у яких брали участь інспектори. Не забувають патрульні і про дітей: 1 вересня 2016 року стартувала програма «Школа і поліція», в рамках якої в освітніх установах з’явилися шкільні офіцери – співробітники патрульної поліції.

ТОП-15

Насамкінець пропонуємо переглянути найгучніші випадки та події за рік роботи патрульної поліції Івано-Франківська. «WestNews» пропонує ТОП-15 новин за участю патрульних. Це далеко не всі ТОП-новини за участю інспекторів, адже поліцейськими розкрито грабежі, виявлено осіб з наркотичними засобами, врятовано осіб від самогубства і навіть розкрито вбивство.

1.Франківські поліцейські після переслідування затримали Ігоря Халаменду на прізвисько “Бура”.

2.Патрульна поліція Івано-Франківська виписала постанову на “Дану на лабутенах”

3. У Франківську поблизу “Платинум Холу” трапилася смертельна ДТП. Це сталося одразу після Антикорупційного форуму Саакашвілі.

4.Патрульна поліція Івано-Франківська ‪#‎ifpolice – соціальний ролик, який став одним із кращих в Україні серед управлінь патрульної поліції.

 5. Майор міліції вдарив патрульного та водій “під кайфом”.

6. Патрульні привітали колег з Чернівців з першими 100 днями роботи.

7. Патрульні затримали ґвалтівника “на гарячому”.

 8. Презентація велопатрулів в Івано-Франківську

9. 21 серпня, коли патрульним присвоїли звання, шестеро з них отримали подяки за розвиток патрульної поліції та добросовісне виконання своїх обов’язків. Хочеться відзначити лейтенанта поліції Ігоря Синюка, який отримав нагрудний знак “За відзнаку в службі”. Ігор Синюк врятував життя людині.

9. В Івано-Франківську стартувала програма “Школа і поліція”.

10. Масовий конфлікт на речовому ринку на Новгородській

11. П’яний екс-ДАІвець заснув за кермом на світлофорі

12. Погоня року за порушником та хуліган з лезом бритви в роті

13. Бійка в “Ельдорадо”. Подробиці інциденту між франківськими патрульними та компанією депутата. ФОТО/ВІДЕО

14.Патрульні зупинили п’яного водія, який їм погрожував.

15. “Дана” № 2: блондинка влаштувала конфлікт інспекторам.

Патрульним довіряють

Зараз ми можемо точно сказати, що присутність патрульної поліції у місті – досить помітна: на кожній вулиці можна побачити екіпаж патрульної поліції з певним відрізком часу. Треба визнати, що патрульні Івано-Франківська помилялися,  зате дійсно не соромилися зупиняти за порушення ПДР всіляких VIPів. Як буде далі – час покаже.

Додамо, що сама структура прозвітує за рік роботи 4 лютого в обласній філармонії о 12:00.

Джерело

 

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...