В Івано-Франківську відкрито виставку «Діалог про долю і душу. Станіслава Вінценза (1888-1971)»

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкриється виставка «Діалог про долю і душу Станіслава Вінценза (1888-1971)», яка присвячена видатному письменнику, філософу польського походження, праведнику світу, автору...

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкриється виставка «Діалог про долю і душу Станіслава Вінценза (1888-1971)», яка присвячена видатному письменнику, філософу польського походження, праведнику світу, автору книги «На високій полонині». Ця експозиція розкриває постать видатного польського письменника та філософа.

Захід відбувся за участю народного депутата України Миколи Княжицького, консула республіки Польща у Львові Томаша Коваля, заступника голови обласної ради Сергія Басараба, начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимира Федорака, ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігоря Цепенди, голови Верховинської районної ради Івана Шкіндюка, культурних, громадських діячів Івано-Франківщини та представників ЗМІ, інформу\ прес-служба ОДА.

Микола Княжицький зауважив: «Я думаю, що усім буде цікаво подивитись на цю виставку, оскільки це історія життя однієї людини, історія того світу, в якому ця людина жила, зокрема, історія Гуцульщини. Саніслав Вінценз був насправді великим європейським інтелектуалом. Насправді серед його предків були французи, поляки, українці, один з його прадідів був вірменином. Поза все він любив Україну, гуцулів, вважав гуцульський світ справді невідкритою європейською Атлантидою. Саніслав Вінценз був великим європейським гуманістом».

Також народний депутат України розповів: «Ми хочемо побудувати у Криворівні великий центр міжкультурного спілкування імені цієї визначної постаті, де би ми могли розповісти про різні культури, які були присутні впродовж багатьох століть тут, на нашій українській землі. Усі ці люди знаходили між собою спільну мову, вміли дружити, товаришувати та всіх їх об’єднувала любов до України».

Автор цієї виставки літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший. Ця експозиція розкриває українській аудиторії, висвітлює найважливіші етапи біографії Станіслава Вінценза та передає атмосферу українських Карпат, яким він присвятив свої твори.

Важливо зазначити, що в Польщі цю виставку презентували в 2014 році, її українську версію вперше – у Верховній Раді України 6 листопада цього року. 

Додамо, що виставка Станіслава Вінценза стане першою цеглинкою у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза – культурної інституції ХХІ століття, яка відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні в 2020 році.

Читайте також: В Івано-Франківську багатодітній матері погрожують колектори

Категорії
РОЗВАГИ
Новини
Loading...