Франківський мандрівник зробив сокири для притулків у Карпатах. ФОТО

“У більшості цих хатинок немає ані пили, ані сокири. У такому разі й дрова там не з‘являться аж ніяк. І ви, шукаючи порятунку і...

“У більшості цих хатинок немає ані пили, ані сокири. У такому разі й дрова там не з‘являться аж ніяк. І ви, шукаючи порятунку і прийшовши у таку хатинку, замерзнете, бо температура повітря у ній – така ж, як поза нею”, – пояснює Матура.

Для тих, хто йде у похід і планує ночівлю на хатинках “Під Високою”, “На Кориті”, “На Млинках” та в притулку Плісце, Олександр Матура готовий передати сокиру для притулку, пише Репортер.

Олександр Матура – не лише мандрівник, а й прокладач та відновлювач карпатських стежок. 

Нагадаємо, днями, після того як на Різдво у Карпатах заблукали дві групи туристів, один чоловік загинув, а іншого шукали п‘ять днів, в мережі з‘явилася карта місць в Карпатах для ночівлі і порятунку. Більшість з позначених на карті локацій – це пастуші пасовища і в період випасання худоби вони зайняті. Наразі карта доповнюється новими місцями.

Олександр Матура розповідає, що на п‘яному базарі придбав декілька сокир без дерев‘яних ручок, купив до них відповідні  і вдома зробив три сокири.

“Дві сокири і один колун:  заточені, ідеально змонтовані, ну і підпис щоб руки  не дуже тягнулися до них з бажанням “знадобиться в господарстві!”, – пише Матура.

Чоловік готовий передати їх тим, хто днями збирається йти в Карпати, аби занесли їх до притулків. Йдеться про хатинки “Плісце”, “На Кориті”  під Малою Попадею, “На Млинках” – на хребті Паренки, та “Під Високою” на хребті хребет Матагів.
На додачу до сокири Матура обіцяє й  чвертку дженжури власного приготування. Каже, готовий передати сокиру хоч вночі, аби довести справу до кінця.

До слова, Олександр Матура вже залишив такі сокири в двох хатинках під Конем і під Яйком Перегінським.

“Обидві – із залізними ручками. Тримаються  – не крадуть поки що, – розповідає мандрівник. – А от пилу, що я того року приніс під Яйко разом з сокирою, вкрали за тиждень. Але ось цікавинка – я її “знайшов” пару днів тому на хаті під Високою (Матагів), висить така собі чемненька… Це ж який треба було шлях здолати!”

Нагадаємо, лижник із Києва, що загубився в Карпатах ще на Різдво, знайшовся у хатині лісника. Ігор Грищенко мав лише запальничку і мобільний, який не ловив сигнал. Він розповів, що лише пив воду з гірської річки, телефон грів за пазухою, аби додзвонитися до рідних та рятувальників. Його врятувала запальничка, сіно, в яке ховався, аби відігратися і знайдена на третю добу хатинка лісника.

Киянина Ігоря Грищенка знайшли двоє місцевих братів, хоча шукали десятки рятувальників. У чоловіка обморожені кінцівки.

Читайте також: Прикарпатців попереджають про туман, ожеледицю та сходження лавин

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...