Як у Провансі: на Прикарпатті жінка вирощує лаванду. ФОТО

Франківчанка Оксана Галько з понеділка по п’ятницю працює в офісі. А у вільний час вирощує лаванду. За кілька років розвела під Коломиєю лавандові грядки...

Франківчанка Оксана Галько з понеділка по п’ятницю працює в офісі. А у вільний час вирощує лаванду. За кілька років розвела під Коломиєю лавандові грядки на трьох сотих городу. Наразі вирощує понад 500 кущів. Каже, мріє про гарні панорами, як із Провансу.

А ще – прикращає нею оселю, заварює з лаванди чай і додає у страви, пише Репортер.

“Побачила лаванду на красивих фотографіях і загорілася. Перші два кущики купила років десять тому – у відрядженні в Хмельницькому. Один з них живе ще досі”, – розповідає Оксана.

Знала, що в Україні лаванду вирощують у Криму, знайшла навіть, де саме, і влітку збиралася поїхати. Але то був 2014 рік… До Провансу ще теж не доїхала, тому захотіла створити його тут.

“Моя косівська подружка все підбивала мене – приїжджай до Косова, будеш тут вирощувати лаванду, а я робитиму з неї мило, – каже Оксана Галько. – У Косів я не переїхала. Але якось розповіла про мрію висадити плантацію лаванди своєму дядькові на сімейних посиденьках. А через тиждень дядько каже: я вже скопав тобі грядку, приїжджай. Грядка – за 30 км від Франківська у Коломийському районі. Він віддав мені свої грядки з-під картоплі – мовляв, сапати лаванду прикольніше”.

Оксана одразу посадила зі 100 рослин у три ряди. Однорічну розсаду купила в садовому центрі на Закарпатті, у Тячеві.

“У них була нормальна ціна й потрібна кількість. До того ж, раніше купувала у них всілякі трави для себе. Знала, що вони хороші люди, – говорить Оксана. – Хотіла перевірити, чи це місце підійде. Сьогодні на тій грядці росте понад 500 кущів”.

Каже, кущ лаванди – не ділиться, тому розсаджувати не вийде. Її можна вирощувати із насіння, або з пророслих гілочок – цей спосіб, зізнається, ще жодного разу не вдавався. Тому або вирощує розсаду сама, або купує.

“Коли квіти висихають на кущі, коробочки з ефірною олійкою тріскаються і робиться насінинка. Потім потрібно стебла зрізати і повитрушувати насінинки, – розказує Оксана. – Можна лаванду в січні сіяти вдома і вирощувати розсаду на підвіконні, або сіяти в жовтні в ґрунт, щоб вона перезимувала – цей спосіб мені подобається найбільше”.

Доглядати лавандові грядки допомагає дядько – він взяв на себе сапання. А от садити та обрізати береться лише Оксана.

Каже, наш клімат для лаванди цілком підходить, тому вона нічого особливого не робить. На зиму радить корені трохи більше присипати землею. Головне – аби лаванда не замокала і було сонце, а все решта вона витримує. Якщо обрізати її занадто сильно, то може й обмерзнути.

Зрізану лаванду розвішує на горищі і сушить як й інші трави. Стояти букет може рік і більше. Колір, звісно, втрачає, але запах – є.

Окрім того, що Оксана засушує букети, вона ще й вміє готувати страви з лавандою. Для цього підходить будь-яка лаванда, яка росте в чистому районі. Винятком є лише лавандин – це гібрид, який в їжу не використовують. Він красивіший на вигляд, бо має значно більший колосок та довші стебла і містить значно більше ефірної олії. Лавандин більше використовують у косметології та парфумерії.

“Чай чи кава з лавандою – це само собою. Готувала смажену картоплю з лавандою – вона коли просмажується, трохи має особливий присмак. Пекла хліб і печиво, робила шоколад з лавандою, – розповідає Оксана. – Один з улюблених варіантів – цукрова пудра. Треба перетерти цукор з квітами – він стає злегка фіолетового кольору і запах тримає дуже добре. Підгледіла таке в жінки, яка вирощує лаванду в Білорусі”.

Також хоче спробувати маринад до свинини із розмарином і квітами лаванди. Каже, в кулінарних експериментах головне – не переборщити. Якщо дати багато лаванди в чай, він стає гіркуватим. Чайної ложки буде достатньо, більше не треба. А щодо конкретних рецептів, то їх легко можна знайти в інтернеті.

“Ще маю мрію, коли буде гарне поле, поставити вулики, щоб був лавандовий мед. Лаванда – це медонос, і бджіл на полі є багато. Одна навіть вкусила мене цього року, поки я обрізала квіти. Пробувала просто настоювати мед на лаванді – теж виходило, але думаю, що зібраний бджолами буде суттєво іншим. Але я його ще не пробувала”.

Якщо готування – то більше експерименти для себе, то решту рослин Оксана формує у букети. Їх замовляють для виготовлення мила, декору вдома, на майстер-класи та весілля. Просяться вже й охочі пофотографуватися. Втім, вона каже, треба ще рік-два, щоб фото були як на картинці:

«За кілька років вже буде як влаштовувати фотосесії, бо це справді красиво. А найбільша мрія – лавандове масло. Але для цього потрібно розширятися – з кілограму лаванди виходить лише 29 грамів масла».

Читайте також: “Дім Сірка” просить допомоги для лікування тварин

Категорії
ІНТЕРВ'Ю
Новини
Loading...