Як у Франківську впроваджують моду на сортування відходів

У департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою запровадили нову ініціативу. Відтепер бюджеті установи міста сортуватимуть відходи. Михайло Смушак, директор департаменту житлової, комунальної політики та...

У департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою запровадили нову ініціативу. Відтепер бюджеті установи міста сортуватимуть відходи.

Михайло Смушак, директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, розповів: спершу цю ініціативу запровадили  в самому департаменті, пише “МІСТО”.

Так можна побачити можливі складнощі, проблеми. Установа закупила два контейнери – для паперу та пластику. Склом не користуються. Працівники викидають відходи, а потім вміст контейнерів вивозять.

Оскільки поки що немає ресурів, аби запроводити стортування відходів у цілому місті, придумали наступне. Сортувати сміття запропонували в бюджетних установах міста. Це стосується міської ради, структурних підрозділів виконавчого комітету, шкіл, лікарень, дитсадків.

“Ми готові придбати контейнери, роздати їх усім бюджетним установам і забезпечити вивіз посортованого. Попередньо ми домовилися, що вивозитиме відходи комунальне підприємство “Полігон”, – зауважує Смушак.

У місті є пункти прийому для металу, платику, паперу. На виручені кошти можна купувати необхідне для свого офісу чи віддавати на благодійність.

“Для чого ми це робимо? Для того, аби виробити моду на сортування. Ми хочемо, аби сортувати стало модно. А не роботи цього – поганим тоном. Хочемо, щоб усі підприємства, установи, організації, які вважають себе прогресивними та сучасними, сортували відходи. Якщо це стане нормою для них – буде нормою і для інших”, – розповідає Смушак.

Загалом із сортуванням відходів у місті є багато нюансів. Головна проблема – брак коштів. Як з цим борються? До збору відходів планують залучати приватні підприємства. У різних місцях Франківська розташовані контейнери для збору пляшок, паперу, скла. До прикладу, бокси для пластику та скла поставили на Грушевського. А на “Полігоні” працює сортуальна лінія.

“Процес сортування відходів іде більше еволюційно, ніж революційно. На жаль, на революційні речі немає ресурсу. Необхідно і забезпечити вивіз. Якщо сміття забиратимуть однією машиною, – це гірше, ніж не сортувати увагалі”, – резюмує Смушак.

Віддавати посортовані відходи можна і в смарт-мобіль, що курсує містом щосуботи. Там приймають папір, платик та скло.

До слова, дізнатися, чи ту чи іншу упаковку можна переробити, можна з допомогою Телеграм-бота.

Куди здавати  батарейки, електронні відходи, лампи, що містять ртуть, макулатуру, металобрухт, пластикові кришечки, скло, можна глянути на мапі.

Детальніше дивіться у відесюжеті:

Читайте також: Від початку року на Прикарпатті в ДТП загинули 84 людини

Категорії
Новини
Новини
Loading...