“Врятуймо скарби разом”: в Івано-Франківську показали відновлену ікону з фільму “Тіні забутих предків”. ФОТО

Сьогодні, 20 грудня, в краєзнавчому музеї Івано-Франківська  відкрили виставку «Врятуймо скарби разом!». Це реставраційний проєкт з порятунку колекції сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею, пише “Галицький...

Сьогодні, 20 грудня, в краєзнавчому музеї Івано-Франківська  відкрили виставку «Врятуймо скарби разом!».

Це реставраційний проєкт з порятунку колекції сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею, пише “Галицький кореспондент”.

“Ми започаткували цей проєкт у 2009 році. Коли ми його відкрили то хотіли привернути увагу простих людей до проблематики збереженням сакрального мистецтва. Також, ми мусили показати Україні, що у нас є чудові роботи, яких більше ніде немає. Проєкт не стоїть на місці, він розвивається”, – каже завідувач відділу реставрації Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею Валерій Твердохліб.

Цього року проєкту виповнюється 10 років. З нагоди ювілею для глядачів підготували особливу експозицію. Її родзинкою стала ікона 1773 року «Спас на престолі» з фільму Сергія Параджанова та Георгія Якутовича «Тіні забутих предків».

“У 1963 році цей твір був використаний в одній зі сцен фільму. Зйомка відбувалася в павільйонах кіностудії ім. Довженка в Києві. Після арешту режисера ікона зберігалася в Державному музеї образотворчого мистецтва (НХМУ). В 1973 році, як виявляється, була повернута до Франківська разом з іншими іконами, і на роки стала предметом забуття в музейних фондах”, розповідає Твердохліб.

У процесі підготовки до виставки були зроблені певні відкриття, а саме: знайдені нові ікони та конструкції іконостасу 1773 року з колекцій Івано-Франківського краєзнавчого музею та Музею Мистецтв Прикарпаття, які також були взяті режисером для створення світового шедевра.

Також в експозиції – твори, відреставровані впродовж 10 років, зокрема, перлина колекції, коронована ікона XVII ст. «Богородиця з намистом».

Читайте також: На території Делятинського лісгоспу облаштували садибу Святого Миколая. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...