Іван Мельник: “Я вийшов у публічний простір, аби спростувати чутки”

Міжнародна будівельна компанія “M GROUP DEVELOPMENT” цього року святкує десятиліття. В програмі шалені подарунки для клієнтів та містян. Завжди не публічний засновник компанії Іван...

Міжнародна будівельна компанія “M GROUP DEVELOPMENT” цього року святкує десятиліття. В програмі шалені подарунки для клієнтів та містян.

Завжди не публічний засновник компанії Іван Мельник сьогодні побував в ефірі “Західного полюсу”. Про бізнесові фішки, про те, звідки беруться плітки навколо компанії, і чи “ітиме на мера” Іван Мельник  – далі у розмові.

Традиційне питання для початку розмови про такий серйозний ювілей. Як все починалося?

Компанія була заснована 15 липня 2010 року, роботи на будівельних майданчиках на вулиці Вовчинецькій розпочалися 21 листопада 2010 року. Працюючи до того на закордонні компанії, я зрозумів, що найважливіше, це стратегія та маркетинг. Проаналізувавши на той момент всі пропозиції, які були на ринку нерухомості, прийняв рішення, що будемо робити саме якісний продукт. Є таке поняття у бізнесі, як “голубий та червоний океан”. Голубий – океан, який бізнесмен придумує сам, він унікальний, червоний –  це той вид бізнесу, де плаває багато бізнесменів. Тому голубий океан на той період, 2010 рік, це було саме якісне будівництво. Мій розрахунок був правильний, і перший будинок був розпроданий в найкоротші терміни. Інша фішка – лідерство. Це те, що заставляє конкурентів грати на задньому плані.

Вдалося?

У 2015 році у нас був найбільший скляний купол в місті Франківську на вулиці Хоткевича, у 2016 ми реалізували перший елітний будинок на вулиці Бандери, в 2017 – перша16-ти по верхівкаі. 2018 – кращий будинок економ-класу River Park, 2019 – кращий будинок, це за голосування архітекторів України, по вулиці Шевченка, 2020 – буде найвищий реалізований проєкт у місті Жешув. Тобто кожного року ми робимо рекорд.

Якщо вже говорити про рекорди, то засновник цілих 10 років був не публічною людиною. Тож чому зараз ви вийшли у публічний простір?

Основна причина – це спростування пліток навколо моєї особистості. Після Революції Гідності ми всіляко допомагали нашій армії, і коли у 2016 році я їхав у Європу для пошуків нових майданчиків, я їхав з тими гаслами, що Україна буде розвиватися європейським шляхом, не буде корупції. Натомість, навесні 2016 року я був шокований, оскільки ми змушені були розпочати боротьбу з корупцією в лавах СБУ в Івано-Франківській області. Цю війну ми виграли, але ціна була високою, їхня агентура діяла справно і до цього часу чутки живуть у місті.

Плітки дійсно є, можна навіть виокремити чотири основні групи. Перша – що Іван Мельник втік закордон…

Це смішно і примітивно на перший погляд виглядає, але це була спрямована акція проти мене і компанії, і тоді мої сплановані робочі поїздки закордон трактувалося, що я тікаю з країни.

Друга – що компанія з 2016 року є банкротом…

Дай Бог усім компаніям, щоб вони так “банкрутували”, як ми. Достатньо зайти на наш сайт і подивитися, скільки за цей час було зроблено роботи.

Третя – у них немає зданих будинків…

Теж одна з тез з 2016 року, на ринку Франківська компанія є лідером. За 9 років ми здали близько 26 черг будівництва.

Кожного року до компанії “долучають” різних цікавих людей – політиків, бізнесменів, тепер от поруч звучить ім’я пана Медведчука, ви знайомі з ним?

Ні, не знайомий. То люди хвилюються, що моя дружина чи я можем піти в політику і таким чином обливають нам брудом. Це абсолютна брехня.

Ще розкажете якісь пікантні історії?

Я останнім часом думаю написати книжку, бо, справді, є що згадати. Цікаві моменти з життя компанії… Що от на хвилі боротьби з корупцією у лавах СБУ, нам ще всіляко перешкоджала наша франківська міська рада. Я до мера Руслана Марцінківа ставлюся з повагою, вважаю, що він хороший мер, але команда  – дуже корупційна. Ця війна точилася у площині отримання дозвільних документів, підключення комунікацій. Сума хабара була настільки високою, що нею зацікавилося НАБУ. У нашій компанії був влаштований спецагент і робота проводилася протягом 4-6 місяців.

І чим закінчилося?

Я вам скажу, що цієї суми було б достатньо, аби добудувати міст на Пасічну. На жаль, все закінчилося нічим, відбувся витік інформації, операцію було завершено, корупціонери залишилися при посадах.

Ви маєте досвід роботи у Польщі, як працюється бізнесу там у порівнянні з Україною?

Це величезна різниця, наскільки там все легко для інвестора. У нас інша “фішка” – не вирішувати якісь поточні питання, робити блоки.

Як сучасний бізнес оцінює перспективи при сьогоднішній владі?

Бізнес живе очікуваннями, ми всі бачили результати перемоги нашого президента – 73%, це величезний результат. Наша компанія, яка пройшли через ці корупційні війни при президентові Порошенку, покладає величезні надії на нового президента. Звісно, перший рік роботи не відчутний так, як би цього хотілося. Але скажу, що саме відчутно – правоохоронні органи дійсно не втручаються в роботу бізнесу і це хороший показник. І, вважаю, другий рік президент повинен робити в країні відчутні зміни, хороший клімат для бізнесу.

То питання, яке вже тривалий час звучить у Франківську – чи ітиме Мельник в політику?

Хочу всіх заспокоїти і сказати, що ніякого походу в політику немає. Не йду ні я, ні моя дружина. Але цього разу компанія хотіла б когось підтримати на місцевих виборах, хотілося б, щоб до влади прийшла правильна політична фігура.

Читайте також: Обласна клінічна інфекційна лікарня отримала сучасний апарат штучної вентиляції легень. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...