В Івано-Франківську облаштовують “витверезник”. ВІДЕО

Пункт для надання допомоги людям, які перебувають у безпорадному стані через алкогольне сп’яніння, створять в Івано-Франківську. Розгорнуть його в Будинку нічного перебування на вулиці...

Пункт для надання допомоги людям, які перебувають у безпорадному стані через алкогольне сп’яніння, створять в Івано-Франківську. Розгорнуть його в Будинку нічного перебування на вулиці Млинарська.

Про це вчора, 27 липня, розповів директор цього будинку Іван Боберський, пише “Суспільне”.

За його словами, пункт на 20 місць облаштують у підвальному приміщенні, а Будинок нічного перебування буде на першому поверсі будівлі. Зараз там триває ремонт.

“Тут буде стаціонарний медичний пост. Також – пост муніципальної варти або представників правоохоронних органів для того, щоб охороняти публічний порядок на території цього центру. Після того, як людину приведуть до тями, і вона захоче покинути цей центр, то вона негайно покине його без жодних перешкод. Тобто, це все буде добровільно”, – каже Іван Боберський.

До складу стаціонарного медичного посту, який розташують на території центру, входитимуть медсестра та фельдшер. Людей, які потребуватимуть допомоги, доставлятимуть у заклад на автомобілі швидкої допомоги.

Крім цього пункту та будинку нічного перебування, в будівлі також розгорнуть заклад для людей, які постраждали від домашнього насильства.

Франківка Надія Гриців не проти створення пункту для надання допомоги людям, які перебувають у безпорадному стані, але каже, що хотіла б, аби його облаштували не в центрі міста.

“Краще було б десь на Чукалівці, далі від центру. В центрі не дуже добре, бо тут і люди, університет нафти й газу. Я знаю прекрасно, де це є. Та й університет “Україна” є, недалеко – центр зайнятості. Там ще й притулок дитячий. Один притулок з іншим не можуть бути”, – розповідає Надія Гриців.

Франківка Руслана Петрик каже, що краще, щоб таких закладів не було взагалі: “Заклади потрібні, але не такі. Нехай би були дитячі садки, школи. Це все ж кошти… великі кошти. Але спокій людський має бути важливіший. Бо п’яна людина – це проблема. Куди її подіти? Може, я й за створення центру?”.

Ми запитали у правозахисниці Ольги Веснянки, чи не є порушенням створення такого центру в Івано-Франківську.

“Ще з 1999-го року, коли скасували практику радянських витверезників, було ухвалено на рівні уряду рішення, що, якщо йдеться про допомогу людині медичну (якщо отруєння), тоді повинні надати невідкладну медичну допомогу. Для решти медичного обслуговування є система охорони здоров’я, є сімейні лікарі, є амбулаторії. Якщо це йдеться просто про денний центр, де будуть працювати психологічні служби, соціальні, будуть допомагати людині у складних життєвих обставинах, то тоді це можливе”, – пояснює правозахисниця.

До слова, 17 липня у щоденному онлайн-зверненні міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що у місті планують створити пункт перебування для людей у стані алкогольного сп’яніння.

Читайте також: В Івано-Франківську оголосили літературний конкурс до дня народження Франка

Категорії
Новини
Новини
Loading...