У Франківську спільною молитвою вшанували 155-ліття від дня народження Праведного Митрополита Андрея

Вчора, 29 липня, минає 155 років від дня, коли у селі Прилбичі народився Праведний Митрополит Андрей Шептицький. З цієї нагоди в Архікатедральному і Митрополичому...

Вчора, 29 липня, минає 155 років від дня, коли у селі Прилбичі народився Праведний Митрополит Андрей Шептицький. З цієї нагоди в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулися богослужіння.

Божественну Літургію очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні Генерального вікарія митр. прот. Степана Балагури, пароха собору митр. прот. Юрія Новіцького та душпастирів Архікатедрального собору, інформує пресслужба Івано-Франківської Архієпархії.

Після спільної молитви в соборі, на площі, яка названа в честь Праведного Митрополита Андрея, відбулася поминальна панахида. Участь в ній взяли також представники влади, зокрема Міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків, та вірні.

«На цьому місці, де ми зараз стоїмо, біля цього чудового пам’ятника, 20 вересня 1899 відбувалася інтронізація тоді ще Владики Андрея на Станіславівську катедру. Попри те, що його період єпископства у Станіславові тривав недовго — 14 місяців, за цей час він встиг зробити чимало як для нашої єпархії, наших вірних, а також для нашого собору», – звернувся до присутніх Митрополит Володимир.

За його словами, Митрополит Шептицький першим із вищих ієрархів Греко-католицької церкви почав використовувати народну мову в спілкуванні з вірними. А ще Владика подбав також, щоб австрійський уряд виділив земельну ділянку для побудови єпархіальної семінарії у Станіславові.

«Так що можемо сміливо сказати, що історія нашого міста невід’ємно пов’язана із історією цього великого мужа Церкви, за дар життя якого ми сьогодні спільно прийшли подякувати Господеві», – підсумував проповідник.

В свою чергу, Міський голова Івано-Франківська наголосив на тому, що Праведний Митрополит Андрей – це людина, яку Господь благословив різними талантами, в тому числі й управлінськими.

«На долю Владики випали дуже складні випробування – дві світові війни, польська, московська, німецька окупації… І в тих обставинах було дуже важко чинити так, як це заповідає церква. Але він не лиши чинив по-Божому, але й докладав великих зусиль для розвитку молоді. Та підготував великих постатей церкви, таких, як Йосиф Сліпий… Та інших, хто беріг Греко-католицьку церкву у підпіллі. Дякуємо йому за те, що маємо можливість згадувати його. Думаю, що визнання його Праведником народів світу – це спільна робота церкви, держави і громади. І рано чи пізно маємо цього досягти», – наголосив п. Руслан Марцінків.

Фото взяті зі сторінки міського голови у фейсбук. 

Читайте також: У Франківську за тиждень народилось 32 діток

Категорії
Культура
Новини
Loading...