До уваги прикарпатців: які паліативні послуги будуть безкоштовними в 2021 році

Паліативна допомога – це комплексний підхід, мета якого  забезпечити максимально можливу якість життя паліативних хворих і членів їхніх родин. В Україні паліативна медична  допомога включатиме такі...

Паліативна допомога – це комплексний підхід, мета якого  забезпечити максимально можливу якість життя паліативних хворих і членів їхніх родин. В Україні паліативна медична  допомога включатиме такі ланки: “сімейний лікар – мобільна служба – стаціонарна допомога (хоспіс).

485 медзакладів, які надають паліативну допомогу уклали контракти з Національною службою здоров’я України, повідомляють на сторінці НСЗУ у фейсбуці, передає УП “Життя”.

“З них: 431 медзаклад законтрактовано на надання паліативної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах; 203 медзаклади – на надання мобільної паліативної допомоги. За надання допомоги пацієнтам у квітні-липні цими закладами НСЗУ вже виплатила їм майже 200 млн грн”, – йдеться у повідомлені.

У рамках Програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно такі послуги з паліативної допомоги:

  • лікування симптомів захворювання;
  • ефективне знеболення;
  • респіраторна (дихання) та нутрітивна (медичне харчування) підтримка;
  • психологічна допомога;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Як отримати паліативну допомогу безоплатно

Для безоплатного отримання паліативної допомоги пацієнту потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію, або до лікуючого лікаря, який за необхідності випише направлення на отримання паліативної допомоги в стаціонарі, або надання її мобільною службою за місцем перебування пацієнта.

У 2021 році НСЗУ пропонує підвищити тариф на надання послуг з паліативної допомоги та розвивати цей напрямок. Зокрема,

  • в 4 рази збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги – з 8 тис. до 33 тисяч гривень;
  • в 3,5 раза збільшити тариф на надання мобільної паліативної допомоги – з 10 тисяч до 35 тисяч гривень.

Читайте також: У горах молодий киянин травмував ногу. ФОТО

Категорії
Гроші
Новини
Loading...