Історія однієї картини: як у херсонському музеї знайшли портрет продавчині з Верховини

Упізнав на картині троюрідну сестру – заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук, побачивши в експозиції Херсонського художнього музею картину Івана Лободи “Вишивальниця”, пригадав,...

Упізнав на картині троюрідну сестру – заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук, побачивши в експозиції Херсонського художнього музею картину Івана Лободи “Вишивальниця”, пригадав, що був свідком написання портрету. Історія однієї картини – далі.

Цю картину Василь Зеленчук побачив кілька місяців тому під час виїзної експозиції музею у приміщенні обласної ради. Чоловік пригадує, як 50 років тому він був свідком створення портрету своєї троюрідної сестри, пише “Суспільне”.

Я жив у своєї тітки, двоюрідної сестри мами. У неї було двоє дітей – Катя Верещак та Іван, старший за мене на 2-3 роки. Їй тут 19-20 років. При мені все це було – її наряджали у гуцульський одяг, малювали. Приїжджав художник, ми з ним навіть потоваришували. Йому на той момент було років 40″.

Як картина потрапила до Художнього музею, пригадує заступниця директорки Владислава Дяченко.

“Цю картину музей отримав 1981 року від дирекції пересуваних художніх виставок України”, – розповіла заступниця директорки обласного художнього музею Владислава Дяченко. Сам художник – доволі відомий в Івано-Франківській області, додає жінка.

“Він там працював дуже багато часу. Сьогодні його вважають івано-франківським художником, не зважаючи на те, що за походженням він полтавець. Щодо портрета, то він створювався під час того, як він працював над типажами українців”.

Василь Зеленчук каже, що в житті його сестра була гарнішою, ніж на полотні. Чоловік додає, що Катерина Верещак все життя прожила у Верховині. Нині їй близько 70 років. Жінка все життя пропрацювала продавчинею в універмазі.

Читайте також: Внаслідок вибуху у Бейруті загинув 32-річний українець. ФОТО

Категорії
Культура
Новини
Loading...