Коломийський аркан з Ковалівкою став нематеріальною культурною спадщиною України

На основі рекомендацій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики від 5 серпня № 2008 танець...

На основі рекомендацій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики від 5 серпня № 2008 танець аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це у фейсбуку повідомив Віталій Передерко, начальник відділу туризму Івано-Франківської ОДА, пише “Місто”.

Включення цього елементу до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України стало можливим завдяки співпраці Відділу культури і туризму Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області, Публічної бібліотеки імені Володимира Грабовецького, Народного дому с. Слободна, Будинку культури смт. Печеніжин, Бібліотеки-філії с. Княждвір та носіїв елемента нематеріальної культурної спадщини –поводирів танцю, повідомляють на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Аркан з Ковалівкою – чоловічий танець з двох частин, які відрізняються за хореографією та музикою. В побуті танець завжди танцюють з двох частин, загалом називаючи його «Аркан».

Перша частина – відома мелодія Аркану, яка у Печеніжинській ОТГ має особливість у вигляді включення ще однієї музичної теми. Аркан танцюють в колі, кладучи руки на рамена. Основний крок: на раз права нога ставиться вправо, на два ліва нога йде вправо позаду правої, на три права нога знову іде вправо, на чотири танцюрист злегка підстрибує на правій нозі (наче балансує, не відриваючи носка від землі), ліва нога підноситься вправо вверх, на п’ять ліва нога ставиться на підлогу, на шість танцюрист злегка підстрибує на лівій нозі, а права нога підноситься вліво вверх. Автентичний танець «Аркан» танцюють так, як «провадить» поводир. Поводир імпровізаційно комбінує відомі йому та танцюристам команди, заздалегідь вигукуючи їх. Музики слухають поводиря.

Друга частина – Ковалівка – починається із вигука поводиря – «Ковалівка», який є сигналом для музик змінити мелодію. За командою «А рісна на місци» – чоловіки, трохи відпочивши, знов кладуть руки на рамена і починають дубасувати – сильно вибивати ногами на місці. На початку Ковалівки, за командою «Співай», чоловіки приспівують.

По закінченню Ковалівки танець може переходити у популярний на Гуцульщині танець «Гуцулка», який виконується чоловіками і жінками у парах.

Аркан з Ковалівкою танцюють на весіллях, днях народження, хрестинах. Окремо Аркан, як показовий номер, виконують під час свят у громаді.

Читайте також: За минулу добу на Прикарпатті зупинили 16 нетверезих водіїв. ІНФОГРАФІКА

Категорії
Культура
Новини
Loading...