В Івано-Франківську відкрили кризову кімнату для постраждалих від домашнього насильства

Кризову кімнату для постраждалих від домашнього насильства відкрили в Івано-Франківську. Це перша така кімната на Прикарпатті. Про це повідомила голова громадської організації “Дом 48.24” Наталія Вишневецька,...

Кризову кімнату для постраждалих від домашнього насильства відкрили в Івано-Франківську. Це перша така кімната на Прикарпатті.

Про це повідомила голова громадської організації “Дом 48.24” Наталія Вишневецька, пише “Суспільне”.

Наталія Вишневецька каже, що ідея відкрити антикризову кімнату виникла два роки тому під час співпраці з поліцією щодо запобігання домашньому насильству. Її вдалося реалізувати завдяки гранту українсько-канадському проєкту.

За її словами, організація “Дом 48.24” два роки працює з представниками поліції у сфері протидії домашньому насильству. Від початку співпраці представники поліції наголошували на тому, що в регіоні існує гостра необхідність у такій кімнаті. Адже коли їх викликають на випадки домашнього насильства, то дуже часто жінкам потрібне безпечне приміщення, де би вони могли перебути якийсь короткий термін.

Поліція – це одна з тих ланок, через які особа, постраждала від домашнього насильства, може потрапити до нашої кризової кімнати. У законі про поліцію є таке поняття, як “поліцейське піклування”. Тобто, поліцейські не можуть залишати постраждалу особу в стані небезпеки. Вони повинні нівелювати цю небезпеку. Наприклад, коли чоловік чинить насилля щодо жінки, то вони повинні або забрати кривдника, або ізолювати жінку. Тому таку жінку можна помістити в кризову кімнаті, принаймні вона там проведе спокійно ніч, і та ж поліція не буде виїжджати на один і той самий виклик кілька разів за ніч” – каже Наталія Вишневецька.

Волонтерка пояснює, що кризова кімната – це тимчасовий прихисток першого рівня для жертв домашнього насильства, де вони можуть перебувати кілька днів:

Ми розраховуємо, що у нашій кімнаті людина чи родина зможе перебувати від трьох до п’яти днів. І далі за цей час вирішується їхнє питання. Їх переводять або в кризовий центр – це притулок другого рівня, де вони можуть перебувати до кількох місяців. Далі є третій рівень – це соціальні квартири“.

За словами старшого інспектора відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУНП області Андрія Бойчука, цьогоріч звернення до поліції жертв домашнього насильства почастішали.

За сім місяців до поліції надійшло понад 2500 звернень по факту вчинення домашнього насильства. З них – 2102 звернення від жінок і 36 звернень від дітей. З цих 36 дітей – 21 особа жіночої статі. Порівняно з минулим роком, кількість звернень збільшилася приблизно на 500. – розповідає поліцейський. – Це може бути пов’язане з тим, що ми проводимо роз’яснювальні роботи, щоб люди не замовчували цю біду. Розказуємо, куди звертатися у випадку домашнього насильства. За вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність“.

За словами Андрія Бойчука, до відкриття кризової кімнати, поліцейські не мали де розміщувати жінок із дітьми, які серед ночі опинялися у небезпечній ситуації і не мали куди піти.

Читайте також: Українцям планують міняти паперові паспорти на пластикові

Категорії
Життя
Новини
Loading...