На поверхню виходить речовина, схожа на газ. На березі Бистриці Надвірнянської стався порив

У селі Пасічна Надвірнянського району, що на Прикарпатті, на березі річки Бистриця Надвірнянська витікає речовина, яка схожа на газ. Про це повідомив голова Пасічнянської ОТГ...

У селі Пасічна Надвірнянського району, що на Прикарпатті, на березі річки Бистриця Надвірнянська витікає речовина, яка схожа на газ.

Про це повідомив голова Пасічнянської ОТГ Андрій Гунда, пише “Суспільне”.

За його словами, 14-го серпня на місце витоку виїжджав він особисто, працівники держслужби з надзвичайних ситуацій, поліцейські, екологи та працівники Дністровського басейнового управління водних ресурсів. Про те, що з ґрунту виходить саме газ, сказати поки що не можуть. За словами Андрія Гунди, порив виявили приблизно два тижні тому. Голова ОТГ одразу ж звернувся до менеджера ПАТ “Укрнафта”, щоб ліквідувати порив газу. Проте йому повідомили, що їхніх газопроводів у цьому місці немає.

Екологи кажуть, що стався розлом кори, піднімання різних пластів. Це сталося десь після повені. На поверхню виходить речовина, схожа на газ. Ми підпалюємо, воно горить, пізніше згасає. Коли була повінь, то воно потрапляло у дуже великих об’ємах у річку. Зараз русло ріки йде десь за 20 метрів від цього місця”, – розповідає Андрій Гунда.

Зараз поблизу річки забруднене тільки каміння та берег. Викиди речовини уже зменшилися, каже Андрій Гунда.

У селі Пасічна така місцевість, що через кожних 200 метрів є свердловина. Припускаємо, що може колись, у 70-80-х роках там була свердловина. Річка ж кожні десять років міняє свій поворот – сьогодні вона тут є, а через десять років вже на відстані 100 метрів. Тому можливо саме тут була свердловина, яка могла бути закинута, – пояснює Андрій Гунда. – Під час повені, думаю, був вплив і шкода флорі та фауні. Зараз викиди цього газу дуже малі“.

Екологи відібрали проби ґрунту та речовини, яка виходить назовні. Наступного тижня екологічна інспекція проведе експертизу та надасть висновок. Андрій Гунда додає, що без висновків інспекції ліквідувати цей порив не можуть.

Якщо це є розрив кори, то служби мають надати висновки того, чи можна це розкопати. Бо якщо розкопаємо, можуть бути наслідки гірші, воно піде далі, а за 60 метрів від цього місця є будинки. Якщо почнемо копати, то воно може проявити себе в іншому місці. Поки офіційних листів і відповідей немає“, – зазначив Андрій Гунда.

В управлінні цивільного захисту облдержадміністрації повідомили, що поблизу витоку речовини у Бистриці Надвірнянській загинули мальки риби.

Читайте також: Україну накриють дощі та грози, а потім повернеться спека

Категорії
Трафунки
Новини
Loading...