На Прикарпатті встановили меморіальну дошку Теодозії (Доні) Ясельській-Мельничук. ФОТО

За ініціативи Верховинської райдержадміністрації, Всеукраїнського товариства “Гуцульщина” та Михайла Ославського в с. Верхній Ясенів встановлено меморіальну дошку Теодозії (Доні) Ясельській – Мельничук – провідній...

За ініціативи Верховинської райдержадміністрації, Всеукраїнського товариства “Гуцульщина” та Михайла Ославського в с. Верхній Ясенів встановлено меморіальну дошку Теодозії (Доні) Ясельській – Мельничук – провідній артистці Гуцульського театру Гната Хоткевича.

Про це інформує Верховинська районна державна адміністрація.

У неділю, 16 серпня, у с. Верхній Ясенів відбулося урочисте освячення та відкриття меморіальної дошки (пам’ятного знаку) Теодозії (Доні) Ясельській-Мельничук (1890 – 1970) – провідній артистці Гуцульського театру Гната Хоткевича та патріотці рідної Української землі, з нагоди відзначення 130-річчя з дня народження та до Дня Незалежності Української Держави.

Урочиста церемонія відкриття пам’ятного знаку розпочалась із спільної молитви. Настоятель церкви Пресвятої Тройці с. Верхній Ясенів Михайло Гергелюк освятив меморіальну дошку та поблагословив усіх присутніх.

Опісля, родичі пані Теодозії, жителі с. Верхній Ясенів, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств і організацій, місцеві депутати і жителі району розповіли про життєвий шлях патріотки та ідеолога Української державності п. Теодозії та висловили подяку родині за збереження пам’яті і популяризацію гуцульської культурної спадщини, створеної Теодозією Ясельською – Мельничук.

Генерал – краєвий отаман Українського козацького товариства “Прикарпатська Січ” Михайло Ославський за дорученням Гетьмана України, до Дня Незалежності України, вручив медаль “За заслуги перед Богом і Україною” капелану козацького товариства “Прикарпатська Січ” та настоятелю церкви Пресвятої Тройці с. Верхній Ясенів Михайлу Гергелюку, медаль “Гетьмана Мазепи” – сотнику козацького товариства “Прикарпатська Січ”, журналісту та фотокореспонденту редакції “Верховинські вісті” – Василю Мануляку.
Захід завершився спільною фотосесією.

Місце встановлення пам’ятного знаку славній гуцулці – фасад Будинку культури с. Верхній Ясенів.

Довідково:
Найвідоміші вистави Гуцульського театру Гната Хоткевича, в яких грала головні ролі Теодозія (Доня) Ясельська-Мельничук – “Верховинці”, “Довбуш”, “Непросте”, “Гуцульський рік”. Родина пані Теодозїі ввібрала дух творчості, мистецтва та любові до своєї землі від їх бабусі, тож підтримує славетну місію розвитку акторського мистецтва на теренах Гуцульщини. Внуки – Василина Шварговська, Ганна Федюк та Михайло Ославський теж грають в театрі Гната Хоткевича. Пан Михайло зіграв в трьох кінострічках, створених кіностудією Олександра Довженка.

Читайте також: Прикарпатські рятувальники звільнили з кузова автомобіля трьох людей, які постраждали внаслідок ДТП

Категорії
Культура
Новини
Loading...