Історії прикарпатців, які побороли COVID-19

Вилікуватися від COVID-19 – пропонуємо три історії прикарпатців, які перехворіли на коронавірусну інфекцію. Що їх об’єднує – симптоми, схвальна оцінка роботи сімейних лікарів та платні...

Вилікуватися від COVID-19 – пропонуємо три історії прикарпатців, які перехворіли на коронавірусну інфекцію.

Що їх об’єднує – симптоми, схвальна оцінка роботи сімейних лікарів та платні ПЛР-тести, пише “Суспільне”.

Любомир Гриценко

16-го серпня у чоловіка різко піднялася температура. Був сильний кашель, слабість, ломота, погане самопочуття.

Зробили ІФА-тест. Він виявився негативний. Сказали, що коронавірусу немає. Наступного дня звернувся до сімейного лікаря. Оскільки вона була у відпустці, відправили до іншої, яка чергувала. Послухала, сказала, що є хрипи. Я пішов на рентген, а там – двостороння пневмонія“, – розповідає Любомир Гриценко.

Чоловік пригадує, що не зважаючи на те, що тест не показав захворювання, усі лікарі підозрювали в нього коронавірус. Казали, що цим тестам не дуже довіряють.

“Оскільки була сильна пневмонія, а в мене є супутні захворювання (цукровий діабет – ред.), лікарка дала скерування на стаціонар. Прийшов туди, а там, кажуть, місць немає. Порадили звернутися до сімейного лікаря, щоб призначив лікування на дому”.

Любомир Гриценко повернувся назад до лікарки. Жінка скерувала його до пульмонолога, а згодом призначила лікування.

Перший тиждень було погіршення, знову намагалися покласти мене в лікарню, і знову місця не було. Додали додаткове лікування – вже інфекціоністи взяли мене на свою поруку. За тиждень після того пішло на покращення“, – розповідає чоловік.

Через лікарську невпевненість: “Ми цим ІФА-тестам не дуже довіряємо”, – Любомир пішов у приватну клініку і здав аналіз на ПЛР-дослідження. Наступного дня пацієнт вже знав свій діагноз – COVID-19.

Коли Любомир Гриценко одужав, зробив повторні тести, які підтвердили, що коронавірус був.

Наслідки захворювання чоловік відчуває до сих пір – ускладнення на серце, погіршення зору.

Ірина Куйбіда

Про те, що захворіла на коронавірусну інфекцію, дівчина дізналася у свій день народження. Розповідає, що свято почалося з марафону по лікарях.

Захворіла я дуже неочікувано для себе. Просто почало боліти горло. Думала, перейде за кілька днів. Проте не минало, навпаки, з’явилася загальна слабкість, але знову ж таки я не надала цьому значення, просто подумала, що перевтомилася. Наступного дня у мене піднялася температура, і тут я злякалася, почала її збивати. Згодом дізналася, що мій брат контактував з товаришем, хворим на коронавірус“, – розповідає Ірина Куйбіда.

Дівчина з братом пішли в приватну клініку, щоб швидко отримати результати, адже в державній треба було чекати довго.

Я до останнього думала, що в нас немає COVIDу (не всі ж віруси вимерли, бо коронавірус прийшов), але, коли дізналася що діагноз підтвердився, зателефонувала до свого сімейного лікаря і вона мене скерувала. Сказала, що все ж таки потрібно прийти на прийом, щоб оглянути“, – розповідає Ірина.

За словами дівчини, у легенях медик хрипів не почула – все було чисто. Проте Ірина Куйбіда кашляла, була температура. Отож, лікарка виписала медикаменти, в тому числі і антибіотики.

Я виконувала всі інструкції, але легше не ставало. Тому сімейна лікарка порекомендувала, щоб на прийомі мені написали скерування на комп’ютерну томографію. Мене відмовляли, мовляв, легені чисті, але я наполягла“, – пригадує Ірина.

Одразу після КТ дівчина дізналася, що в неї двостороння пневмонія. Отож, вона викликала швидку, щоб поїхати в лікарню, проте місць у жодній міській не виявилося. Запропонували завезти в Рожнятівську центральну районну лікарню. Хвора відмовилася. Медики швидкої порадили зателефонувати наступного дня близько 11-ї, бо зранку з медзакладів виписують людей.

Так і сталося, я зайшла до 4-місної палати. Вона була порожня. У ній, окрім мене, ще одна дівчинка готувалася до виписки. Я себе тоді зловила на думці: чому кажуть, що лікарні переповнені, порожня ж палата, але до вечора вона вже була заповнена“, – каже Ірина Куйбіда.

У лікарні хвора пролежала тиждень. Пневмонію вилікували. Результат ПЛР-тестування підтвердив, що коронавірусу у дівчини вже не було. Проте вона ще відчувала загальну слабкість, кашляла: “Буває, що іноді крутиться голова, але з кожним днем почуваюся все краще”.

Віктор Загреба

Перші симптоми хвороби – слабкість і втому – Віктор Загреба почав відчувати 18-го серпня. Це відчуття тривало кілька днів.

Я вирішив зробити ПЛР-тест. 22-го серпня здав аналіз, і він виявився позитивним. Так я дізнався про те, що хворий на COVID-19. За кілька днів дружина здала тест, який теж був позитивним. Від Дня Незалежності ми знаємо, що хворі, і боремося з цим“, – розповідає Віктор Загреба.

У подружжя не було яскраво виражених симптомів – не втрачали нюх, не було кашлю, не боліло в грудях, лише тривала слабкість, порушення сну та головний біль – симптоми, більше схожі на застуду чи грип.

Прочитавши багато матеріалів і поспілкувавшись з друзями, в яких діагностували коронавірус, пара вирішила зробити комп’ютерну томографію, щоб знати, чи немає запалення легенів.

І виявилося, що є. Це була така дуже тиха двостороння пневмонія. В мене особисто вона є, я зараз її лікую Як COVID, так і запалення ми виявили завдяки власній ініціативі, тому що захотіли піти на діагностику, хоча сімейна лікарка казала, що нема причин і підстав робити КТ, – каже Віктор Загреба. – Отож, якщо у вас коронавірус, то, будь ласка, протягом 5-7 днів зробіть комп’ютерну томографію, чи нема у вас пневмонії. Бо як тільки вона виявилася, мені прописали два курси антибіотиків“.

На думку Віктора, сімейні лікарі зараз дуже перевантажені – окрім того, що працюють з пацієнтами, повинні також відповідати на телефонні дзвінки, організовувати робочий графік, оскільки система онлайн-записів чомусь не працює.

Було б добре, щоб ефективно працювала (система онлайн-записів -ред.), щоб сімейний лікар використовував свій час на роботу з пацієнтами. Це зайве навантаження на лікарів, які дуже багато і віддано працюють, тому зауважень і претензій до медиків немає. В мене є серйозні питання до адміністраторів системи, починаючи від Міністерства охорони здоров’я і міністра охорони здоров’я. Як на мене, міністерство не може впоратися із ситуацією“, – ділиться висновками Віктор Загреба.

Ще одне питання – безкоштовне ПЛР-тестування.

В мене третій тиждень коронавірусу і, ймовірно, що його вже немає. Я вже можу бути соціально активним, але для цього треба зробити новий ПЛР-тест. Однак, отримати направлення на державний ПЛР-тест, в принципі, можна, але мене чесно попередили, що час проведення – 2-3 тижні. Сказали, якщо ви готові два тижні сидіти вдома і чекати результати, то, будь ласка“, – каже чоловік.

Звісно, альтернативою є приватні поліклініки, які дослідження проводять за день-два.

Ось така ситуація зараз у Франківську і не лише у нашому місті. Виникає запитання: чому так довго роблять тест людям, в яких є COVID або підозра на ковід. Це просто неприпустимо в умовах пандемії. 2-3 тижні чекати результату аналізу, який приватні клініки роблять пів дня, – каже Віктор Загреба. – Ми виявляємо активність, самі пішли на ПЛР, КТ, бо ми можемо фінансово собі це дозволити. Але я не бачу, як держава допомагає людям”.

Чоловік вважає, що пацієнти і лікарі у час пандемії кинуті напризволяще. А вся адміністрація – ті, хто має організовувати процеси, не справляється із завданнями і викликами.

Читайте також: Пішки кілометрами бездоріжжя: як в гірських селах Франківщини працюють медики швидкої. ВІДЕО

Категорії
Життя
Новини
Loading...