Книгу спогадів про реальні долі депортованих прикарпатців презентували у Брошнів-Осадській ОТГ

У бібліотеці Брошнів-Осадського Народного дому відбулася презентація книги Ярослава Павляка «Депортації як інструмент імперської московської політики в Україні». Захід приурочений Дню пам’яті примусового виселення...

У бібліотеці Брошнів-Осадського Народного дому відбулася презентація книги Ярослава Павляка «Депортації як інструмент імперської московської політики в Україні». Захід приурочений Дню пам’яті примусового виселення українців, який в Україні вшановують кожної другої неділі вересня.

У книзі зібрані розповіді переселенців, їхніх рідних та близьких людей. Видання надрукували за кошти місцевого бюджету ОТГ.

Про це на своїй сторінці в соц. мережі Facebook розповів Назарій Іванів.

Народження цієї книги, створеної на основі реальних свідчень, це надзвичайно важлива подія не тільки для нашого краю, але й для всієї України. Адже національна пам’ять — це імунітет народу проти обману і підступних дій ворога-окупанта. Про поневіряння і переслідування депортованих українців мені доводилось чути із вуст найрідніших людей. Я бачив у їхніх очах пережитий біль, але там не було розпачу і зневіри, адже патріотичний дух сильніший за тяжкі випробування. Саме це і допомогло їм вижити, вистояти та повернутися на рідну землю, щоб ми знали правду і берегли пам’ять про депортованих, переслідуваних та закатованих патріотів, борців за незалежність.

Головний рецензент книги, один  із ідейних творців нашого музею, депутат обласної ради, професор, координатор ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович наголосив, що книга Ярослава Михайловича Павляка є першою друкованою ластівкою Музею депортацій українців:

«У ній зібрано як спогади вивезених, так і описано шлях до створення музею. Дуже добре, що автор наголосив на тому, що депортації є традиційним методом репресій у російській традиції і здавна застосовувалися щодо українців».

Я дякую за самовіддану і натхненну працю автору книги, вчителю історії, директору Музею депортацій у Брошнів-Осаді Ярославу Михайловичу Павляку. Тепер спогади депортованих українців житимуть вічно на сторінках цього видання, і ця інформація об’єднає минуле, сьогодення та майбутнє, утверджуючи історичну пам’ять майбутніх поколінь.

Творчу зустріч традиційно розпочали із Господнього благословення. Отець Олег Ангельчук запросив усіх присутніх до спільної молитви за всіх синів і дочок України, що стали жертвами репресивної тоталітарної машини і загинули за свої патріотичні погляди та державницькі ідеї, за те, що вони вважали себе українцями.

Ярослав Павляк розповів, що саме робота над створенням музею надихнула його до написання книги. Він наголосив: ми не маємо права забути тих трагічних сторінок нашої історії. Артистично і емоційно уривки книги зачитували учні ліцею.

А родичі тих, хто побував у пересильному пункті у Брошнів-Осаді, зі сльозами на очах та тремтінням у голосі згадували розповіді своїх рідних. Враженнями від книги поділилися начальник управління культури РДА Володимир Борович та заступник головного редактора районного часопису «Новини Підгір’я» Зеновія Годованець.

Дякую усім організаторам творчого заходу, всім, хто взяв участь у презентації історичного видання. Тож розвиваймо в собі національну свідомість, активну громадянську позицію, будьмо гідними нащадками українців, які боролись за Україну та зберегли любов до батьківщини в тюрмах і  на засланнях.

Читайте також: МОЗ хоче майже втричі підвищити тариф на “швидку”

Категорії
Життя
Новини
Loading...