На межі виживання: на Франківщині вчителі ремонтують школу власним коштом. ФОТО/ВІДЕО

Працівники Верховинського ліцею № 1 ремонтують приміщення навчального закладу за власні гроші. Декілька років тому для цього створили фонд, куди педагоги віддають частину заробітної...

Працівники Верховинського ліцею № 1 ремонтують приміщення навчального закладу за власні гроші. Декілька років тому для цього створили фонд, куди педагоги віддають частину заробітної плати.

Лагодять приміщення своїм коштом працівники вже сьомий рік поспіль, пише “Суспільне”.

Ідея створити фонд виникла під час педагогічної ради

Підтримали всі одноголосно, потім ми всі підписалися, що хочемо створити благодійний фонд, в який самостійно внески давали б, а потім використовували там, де потрібно. Для ремонтів, для того, що потрібно в школі, бо ми тут працюємо всі. Спочатку по 50 гривень здавали, а потім по 100″, – розповідає вчителька початкових класів Марія Ульванська.

Уляна Зеленчук працює у Верховинському ліцеї вчителькою живопису та композиції. Каже, що одразу підтримала ідею створення фонду:

Фонд нам допоміг втілити і реалізувати наші мрії. Ми хотіли, наприклад, оформити коридори, щоб дітям гарно було, цікаво, доступно. Щоб вони бачили інформацію, якої є дуже багато на коридорах“.

У 2020-му за гроші фонду відремонтували приміщення спортивного залу. Поміняли частину вікон на нові пластикові, іншу ж довелося забити. Також поставили нове опалення, бо зі старим на дровах у цьому приміщенні, каже вчитель фізичної культури Андрій Волинюк, тут було неможливо займатися.

Було дуже жахливо. Зараз температурний режим підтримуємо – опалення є, вікна тримають тепло. Спочатку були в нас проблеми, бо казали, що ми зробили затемний спортзал, що ми зробили неправильно. Потім прийшли подивилися і зрозуміли, що все зроблено правильно“, – каже Андрій Волинюк.

За гроші фонду зробили косметичний ремонт у коридорах та класах, актовому залі та в їдальні.

Крім цього поміняли вікна у спальних корпусах пришкільного інтернату, у яких проживають 185 учнів. Вони добираються до навчального закладу із навколишніх сіл. Анна Нестерук – одна із них:

Я живу у селі Яблуниця. Добираюся автобусом до школи. Їду одну-півтори години. Десь 40-50 кілометрів є. Спершу було тяжко, а потім я вже звикла”.

Директорка Верховинського ліцею № 1 Оксана Волинюк розповідає, що на оплату світла, води, дров гроші виділила районна рада, проте їх не вистачає.

Голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк каже, що про проблеми ліцею знає, але через брак грошей у бюджеті більше коштів на цю школу спрямувати не можуть.

Якщо ми починали цей рік, і нам не ставало на 6 місяців заробітної плати, на технічних працівників, і була ще заборгованість за минулий рік. То про які матеріальні блага ми можемо говорити чи про які ремонти? Реально, кажу вам щиро, вони на грані вижиття. Лишилися кошти на енергоносії і то не в повному обсязі“, – каже Іван Шкіндюк.

Єдиним виходом, за словами Івана Шкіндюка, є допомога із державного бюджету.

Читайте також: В Україну за тиждень повернеться майже 30-градусна спека

Категорії
Гроші
Новини
Loading...