Прикарпатські депутати виступають проти скасування обов’язкого ЗНО з української літератури

Сьогодні, 25 вересня, на 37-й сесія обласної ради депутати виступили проти скасування обов’язкого ЗНО з української літератури у 2021 році. Вони зачитали відповідне звернення, яке...

Сьогодні, 25 вересня, на 37-й сесія обласної ради депутати виступили проти скасування обов’язкого ЗНО з української літератури у 2021 році.

Вони зачитали відповідне звернення, яке надіслали Міністерству освіти і науки України, Шмигаля та Уряду в цілому, пише “Місто”.

Тестування з української мови та літератури було обов’язковим для всіх вступників до вищих навчальних закладів. Його скасування несе пряму загрозу освітній реформі та гуманітарній політиці в Україні. Адже знання як української мови, історії України, так і української літератури – це питання національної безпеки держави”, – зазначають депутати у зверненні.

Вони вважають, що значення української літератури у вихованні та розвитку молодих українців на сьогодні є дуже актуальним, її роль важко переоцінити, адже за допомогою художнього слова, біографічних матеріалів про письменників, курсу історії літератури можна розвивати розумові дані учнів, їх навчальні та наукові інтереси, почуття, волю, мотиви діяльності тощо.

“Українська література – базова дисципліна для формування людини, патріота України. Скасування цього ЗНО – це зневага до нашої Культури. Це призведе до зниження читання та вивчення вашої літератури”, – Оксана Томашевська, філологиня, депутатка обласної ради.

Нагадуємо, у цьому році ЗНО з української мови та літератури припиняє своє існування у тому вигляді, яким було всі ці роки, та з 2021 набуває нового формату.

Так воно ділитиметься на два типи у залежності від подальшого напряму підготовки абітурієнта.

Перший — це українська мова, яка буде укладатися відповідно до програми ЗНО з української мови та літератури і міститиме завдання, рівне стандарту. Результати виконання цього тесту будуть зараховуватися, як оцінка за ДПА, так і буде враховуватися для вступу до закладів вищої освіти на природничі, математичні, технічні напрями підготовки.

Другий тест “українська мова та література”, який міститиме завдання попереднього тесту з української мови, завдання, рівні стандарту, результати виконання частини цього тесту також будуть зараховуватися як ДПА за курс повної загальної середньої освіти, повне виконання завдань тесту з української мови і літератури будуть використовуватися під час вступу до закладів вищої освіти на гуманітарні напрями підготовки.

Головне фото ілюстративне.

Читайте також: Вогнеборці ліквідували пожежу триповерхової будівлі в Надвірнянському районі. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...