На Калущині перевірили питну воду на вміст хлоридів, ґрунт — на гексахлорбензол

Упродовж третього кварталу фахівці Калуської міськрайонної філії ДУ “Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України” продовжували моніторингові дослідження на виконання Указу Президента України від 10.02.2010 року...

Упродовж третього кварталу фахівці Калуської міськрайонної філії ДУ “Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України” продовжували моніторингові дослідження на виконання Указу Президента України від 10.02.2010 року № 145 “Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації”.

Моніторинг проводили в таких контрольних точках: індивідуальні криниці в селах Кропивнику, Сівці-Калуській, Верхній, Мостищі, Пійлі, пишуть “Вікна”.

Також дослідження води тривали в мікрорайонах міста, які перебувають у зоні впливу хвостосховищ ДП “Калійний завод”; на чотирьох контрольних точках для досліджень проб води централізованого водопроводу. Щомісячно по дві проби ґрунту та води брали з контрольних свердловин у санітарно-захисній зоні полігону токсичних відходів ТзОВ “Оріана Галев” та потічка Сапогів вище та нижче полігону та двох контрольних точок із потічків Кропивника та обвідного каналу річки Сівки в зоні впливу ДП “Калійний завод”.

У липні-вересні з контрольних точок центрального міського водопроводу за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками досліджено по 12 взірців води. Усі проби питної води з центрального водопроводу КП “Водотеплосервіс” відповідали вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною”.

Упродовж третього кварталу досліджено 30 взірців води криничної з контрольних точок міста та району, один із яких (3,3%) не відповідала вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними показниками безпечності та якості питної води.

У п’яти пробах криничної води в мікрорайонах Калуша перевищення вмісту хлоридів не виявлено.

Проведено дослідження 9 проб питної води із криниць мешканців села Кропивника, 8 — у Сівці-Калуській, 6 — в Мостищі, 2 — в Пійлі. У одній пробі з Пійла виявлено перевищення вмісту хлоридів. А саме: в криниці на вул. Львівській, 48 (вміст хлоридів становить 600,0 мг/куб. дм). Обстеження всіх індивідуальних криниць не проводили в зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19.

У зоні впливу Домбровського кар’єру проведено дослідження води з поверхневих водойм: 4 проби — з річки Кропивника, 4 проби — з обвідного каналу річки Сівки. Перевищення вмісту хлоридів не виявлено.

У третьому кварталі проведено дослідження чотирьох проб води з контрольних свердловин у санітарно-захисній зоні полігону токсичних відходів ТзОВ “Оріана Галев”, 4-х проб — із поверхневих водойм (потічок Сапогів, вище та нижче полігону), чотирьох проб ґрунту на визначення вмісту гексахлорбензолу. Усі проби стандартні, йдеться в повідомленні Калуської міськрайонної філії ДУ “Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України”.

Головне фото ілюстративне.

Читайте також: У Карпатах шукали туриста з Волині, який пішов у гори та зник – не знайшли

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...