Нескорена і незламна: Героїня УПА з Верховинщини розповіла про 10-річне заслання. ВІДЕО

У вересні 2020-го року прикарпатці Анастасії Чупрінчук виповнилося 99 років. У 40-х роках жінка була зв’язковою УПА. Народилася вона у селі Рівня, що у...

У вересні 2020-го року прикарпатці Анастасії Чупрінчук виповнилося 99 років. У 40-х роках жінка була зв’язковою УПА.

Народилася вона у селі Рівня, що у Верховинському районі. В Анастасії була велика родина. Жінка було 15-ю дитиною в сім’ї. Її батьки займалися вівчарством, мали свою полонину під горою Піп Іван, пише “Суспільне”.

Першим чоловіком Анастасії Чупрінчук був Петро – вчитель вечірньої школи. Теж воював у підпіллі. В УПА Анастасія пішла за ним.

Прийшов гарний, молодий хлопець із села Красноїлля Петро Жикаляк. Бабуся розповідає, як його побачила, – одразу закохалася. Зрозуміла, що це її”, – розповідає внучка Ольга Соломійчук.

Петро Жикаляк навчався у Львові. Приїхав сюди, і вони вже пішли в УПА. Чоловік постійно був у горах, а Анастасія годувала їх – була зв’язковою.

Попри саму хату ходила з торбами. Три рази на день носила їсти партизанам. На другий день йду і думаю: “Мене заарештують”. А то ні, ніхто не сказав ні слова. Дуже добрі люди”, – пригадує Анастасія Чупрінчук.

Енкаведисти викрили бункер, прийшли вночі і всіх розстріляли. Вижила лише Анастасія – її поранили. Чоловіка прив’язали до коня і тягнули від гори Піп Іван до Верховини.

Козьманюки, казала баба, здали їхній бункер. Вночі прийшли москалі, всіх там розстріляли”, – каже внучка.

Все господарство жінки спалили: млини, стайні. Анастасію забрали в Сибір, двоє дітей – дочок залишилися з бабусею. На засланні Анастасія 5 років працювала на лісоповалі. Чоловіки зрубували смереки, а жінки їх обчищали.

Сокира така тяжка. Голова велика, а сокира – на три пальчики. Думала, ніколи не прийду до хати із того Сибіру. Боже, Боже...”, – пригадує Анастасія Чупрінчук.

Коли повернулася додому, наступні 5 років переховувалася в людей. Потайки приходила до дітей.

Після заслання Анастасія вдруге вийшла заміж. З чоловіком прожили разом 50 років та народили ще двох дітей.

Зараз в Анастасії 55 внуків, правнуків і праправнуків.

Читайте також: Стали відомі деталі пожежі на Долинщині. ФОТО

Категорії
Життя
Новини
Loading...