Проїзд за учнівським: водіїв, які відмовляють школярам, карають доганами. ВІДЕО

Третій тиждень у Франківську діти ходять до школи. Транспорт курсує з обмеженнями – місто в «помаранчевій» зоні. У комунальних автобусах та тролейбусах дітям дозволений...

Третій тиждень у Франківську діти ходять до школи. Транспорт курсує з обмеженнями – місто в «помаранчевій» зоні. У комунальних автобусах та тролейбусах дітям дозволений безкоштовний проїзд за учнівським. Як бути з маршрутками, чи мають право водії відмовляти у поїздці, дізнавалося МІСТО.

Батьки франківських школярів обурювалися – діти пішли до школи, а їх у маршрутки за учнівськими не беруть.

«Вчора діти йшли від школи № 1 в Пасічну пішки, бо десь близько 14.00 водій 38 не пустив дітей в автобус на Княгинині. Діти завжди мають з собою маски і гроші, на випадок водіїв-неадекватів, цього разу їм навіть заплатити не дали. Діти сказали, що не чекали наступного автобуса, бо подумали, що то всі не пускають. Уявіть, з важкими рюкзаками майже з центру міста до обласної лікарні. Чесно, в мене нема слів», – написала в спільноті УТіЗ франківка Olga Vasiliv.

«Чи можна отримати відповідь чому водій 26 маршруту виганяє школярів з автобуса, мотивуючи тим, що по учнівських возить тільки комунальний транспорт. Як діти з вул. Садової повинні добиратися в школу?” – скаржиться Леся Бень.

До карантину і в комунальному, і приватному громадському транспорті учні могли їздити безкоштовно впродовж навчального року. Втім карантин вніс корективи. Наразі у маршрутках за учнівським можуть їхати лише троє учнів.

Як пояснює начальник управління транспорту і зв’язку Андрій Гіглюк, карантинні обмеження не скасовані, тож у громадського транспорті можна перевозити лише пасажирів на сидячих місцях.

«Дійсно, є проблемні питання. З одного боку – тільки сидячі місця, з іншого – учням потрібно їхати. З усіма приватними перевізниками провели нараду і зобов’язали: у кожному транспортному засобі здійснювали безоплатний проїзд трьох учнів», – зауважує Гіглюк.

Школярі повинні мати дійсні учнівські квитки або ж картку «Галка».

А водіям, які не хотіли брати школярів в автобуси, дали попередження. Один з них отримав догану, оскільки кілька разів відмовляв учням у безоплатному проїзді.

Гіглюк зазначає, порушують правила не лише водії, але й учні. Діти повинні мати з собою учнівський квиток та маску. Багато школярів цього не дотримуються, їм роблять зауваження. Опісля учні скаржаться, що їх виганяють з автобусів.

«Кожне питання, скаргу, які надходять чи на службу оперативного реагування, на телефон чи офіційну сторінку УТіЗ, ми розглядаємо і з’ясовуємо, хто правий, а хто – ні», – запевнив Гіглюк.

Голова Спілки перевізників Івано-Франківська Олег Стахів, зауважив, зараз від мешканців надходить менше скарг на водіїв, які не беруть учнів. Найбільше скаржилися два тижні тому, коли учні вийшли з канікул. Власне, у той час водії-порушники отримали найбільше доган.

Питання з перевезеннями – складне, адже людям потрібно добратися до роботи, а є ще пенсіонери та діти. «Враховуючи, що у нас немає ні дотацій, ні компенсацій, ми не завжди, будьмо чесними, дотримуємося вимог, які є. Буває, що беруть і п’ятеро дітей чи взагалі їх не рахують».

Олег Стахів зауважує, перевізники зараз виживають. Вони сподіваються: коли перевезення стануть повноцінними, змінуть карантинні обмеження, тоді збережуться пільгові місця, які зараз є в комунальному транспорті.  «Буде відшкодування, тоді перевізник буде думати: вкладати кошти далі чи ні».

Читайте також: В Італії митрополиту Андрею Шептицькому надали титул Праведника

Категорії
Комуналка
Новини
Loading...