Сьогодні в Україні відзначають День захисника

Датою свята не випадково обрали 14 жовтня, адже цього дня відзначають також День українського козацтва, символом якого була Богородиця. Сьогодні в Україні відзначають День...

Датою свята не випадково обрали 14 жовтня, адже цього дня відзначають також День українського козацтва, символом якого була Богородиця.

Сьогодні в Україні відзначають День захисника України, День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці, пише УНІАН..

Офіційно цей день є вихідним.

14 жовтня стало державним святом з 2014 року на тлі посилення в суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі. Свято запровадив своїм указом президент України Петро Порошенко. Водночас він скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який в СРСР був Днем Радянської армії та Військово-морського флоту.

Пізніше Порошенко виступив з ініціативою зробити цей день вихідним, і 5 березня 2015 року Верховна Рада підтримала відповідний президентський законопроект.

Датою свята не випадково обрали 14 жовтня, адже цього дня відзначають також День українського козацтва, символом якого була Богородиця. Для українських козаків день Покрови Божої Матері також був найшанованішим святом. Цього дня козаки обирали нових отаманів. Козаки настільки вірили в силу Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова.

День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, після відповідного указу тодішнього президента Леоніда Кучми від 7 серпня 1999 року.

В Україні Покрова Пресвятої Богородиці завжди була великим святом. Існує народна прикмета: “Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”. В українських селах і досі дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови.

Читайте також: Прикарпатських рятувальників привітали з Днем захисника України

Категорії
Життя
Новини
Loading...