П’ята спроба. Івано-Франківськ знову спробує взяти багатомільйонний кредит

Кредит на 500 мільйонів гривень вп’яте спробує взяти міська влада Івано-Франківська. Таке рішення ухвалили депутати під час останньої сесії VII демократичного скликання. За нього...

Кредит на 500 мільйонів гривень вп’яте спробує взяти міська влада Івано-Франківська. Таке рішення ухвалили депутати під час останньої сесії VII демократичного скликання. За нього проголосувало 23 депутати.

Міський голова Франківська каже, що першочергово ці гроші планують витратити на добудову моста на Пасічну, повідомляє Суспільне.

“Також у нас є загроза, що ВО “Карпати” виставлять на аукціон. Якщо він буде виставлений на аукціон державою, ми будемо брати участь в аукціоні. Це однозначно”, – розповідає Марцінків.

Кандидатка економічних наук Світлана Шинкар розповідає, що міській раді перед тим, як брати кредит, потрібно визначити, чи це доцільно: “Потрібно проаналізувати безпосередньо стан того, на що безпосередньо береться кредит, що хочуть за ці кошти закрити, що буде вигіднішим – заморозити, і знову нові тендери, нові кошториси, нові проєкти, чи все ж – кредит під певні відсотки. Це хороша практика багатьох обласних міст. Це не є щось нове, так живе багато міст. Звичайно, що народ проти, бо розуміють, що будуть виділятися кошти з бюджету”.

Те, що Івано-Франківська міська рада вп’яте хоче взяти кредит, аналітик громадської організації “Центр політичних студій” Михайла Джогола пояснює некомпетентністю у певних фінансових питаннях, з якою зіткнулася чинна міська влада.

“Бюджет міста в 2015-му році зріс удвічі. Станом на 2019-20-ті роки він зріс у 3,5 рази. При такому великому бюджеті було б легше розподілити ці кошти. Але ми з вами помітили, що якихось капітальних ремонтів десь останні два роки у місті помітно не було”.

Разом із тим, аналітик вважає, що віддавати кошти місто буде змушене за рахунок скорочення певних статтей видатків: “Я дуже боюся, щоб ці статті видатків не відобразилися на заробітних платах вчителів, яким місто доплачує за престижність. Її уже скорочували, то боюсь, щоб їх знову не скоротили. Щоб це також не відобразилося на фінансуванні медичної сфери, бо це зараз дуже важливо”.

Читайте також: Вісім партій підписали Меморандум про заступників Калуського міського голови

Категорії
Влада
Новини
Loading...